Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. april 2006 kl 22.45 Fakta på lørdag: Kjære Courtney

Morsminner for Courtney (2)

Den unge moren Beckie var nettopp fylt 16 da hun døde av kreft. Her med datteren Courtney som hun fikk bare 13 år gammel. (Foto: BBC Worldwide)
Den unge moren Beckie var nettopp fylt 16 da hun døde av kreft. Her med datteren Courtney som hun fikk bare 13 år gammel. (Foto: BBC Worldwide)
Den unge moren Beckie var nettopp fylt 16 da hun døde av kreft. Bare 13 år fødte hun et barn. BBC har fulgt Beckie og hennes søster Vicky mens de to gjorde video-opptak som lille Courtney har som minne av moren.

Etter at Beckie døde, har hennes foreldre og søsteren Vicky tatt seg av den lille. Og Courtney er selvsagt for liten til å forstå noe av sin mors død. Hun vokser opp som en fornøyd og glad unge i en familie som tilber henne.

Nylig begynte Courtney i barnehagen, klarer seg fint og har allerede fått flere venner.

Benmargskreft
14 år gammel fikk Beckie den skjebnesvangre diagnosen: benmargskreft. Året etter ble det klart at sykdommen var dødelig, og et par uker etter sin 16-årsdag døde Beckie.

Morens største sorg var at Courtney skulle vokse opp uten å vite hvem hun var, så hun bestemte seg for å gi henne en siste gave: en minne-video.

"Kjære Courtney"
Beckie fikk behandling på tenåringsavdelingen for kreftsyke ved St James’s Hospital i Leeds. Tilfellet ville at sykehusdirektør Mark Wilkinson arbeidet med et opplæringsprogram for sykehuspersonalet i bruk av videokameraer, og han involverte også Beckie i opplæringen på anmodning av familien.

Videoen "Kjære Courtney" er resultatet av dette samarbeidet. I en periode på flere måneder dokumenterte Beckie og søsteren hennes livet til den kreftsyke. Med svingningene i Beckies tilstand er resultatet blitt et veldig privat innblikk i en familie som befinner seg i en tilstand av følelsesmessig uro. Som søsteren Vicky sier: "Dette er Beckie på video, dette er ikke Beckie i himmelen."

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: To Courtney With Love
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57