Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. juli 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Dead man walking

Mandagsfilm: Dead man walking (t)


NRK2 mandag 17. juli kl 21.00
Mandagsfilm: Dead Man Walk

Morderen og nonnen

\"Dead Man Walking\" er et gripende drama basert på en virkelig historie. Den dødsdømte fangen Matthew og hans sjelesørger, den katolske nonnen Helen Prejean, er hovedpersonene i filmen som berører dødsstraffens etiske dilemmaer, nestekjærlighet, hevnlyst og tilgivelse.

\"Dead Man Walking\" er beretningen om en nonnes møte med en dødsdømt fange, og hvordan det kom til å forandre hennes liv. Filmen er basert på boken ved samme navn av den katolske nonnen, læreren og aktivisten Helen Prejean.

I dødens forgård
Søster Helen (Susan Sarandon) får et brev fra fangen Matthew Poncelet (Sean Penn) som sitter på dødscelle og trenger noen å snakke med. Han er dømt til døden for å ha myrdet to tenåringer. Hun tviler, men bestemmer seg likevel for å ta kontakt med Matthew. Hans ugjerning fyller henne med avsky, men hun vil forsøke å nå inn til det skremte mennesket bak den tøffe masken.
Dess mer tid søster Helen bruker sammen med Matthew, dess mer plages hun av å se hvordan han lider i påvente av at dødsdommen skal fullbyrdes. Hun kjemper for denne sinte, forvirrede unge mannens sjel og verdighet. Hun snakker også med mordofrenes pårørende, og berøres sterkt av deres behov for gjengjeldelse. Men kan det være rett å ta liv for å bevise at det er galt å drepe? spør hun seg.

Bakgrunnshistorien
Helen Prejean begynte for mange år siden å brevveksle med en dødsdømt fange i Louisiana. Hun fikk etter hvert kontakt med andre dødsdømte fanger. Hennes erfaringer fra arbeidet som sjelesørger for disse fangene ble med tiden nedtegnet i boken \"Dead Man Walking\".
Susan Sarandon fattet interesse for søster Helens bok, som hun ga videre til sin samboer, regissøren Tim Robbins. Paret, som er kjent for sitt sosiale engasjement, fikk så ideen til å lage en film som belyser problematikken rundt dødsstraff fra flere sider, og som kan inspirere publikum til nyansert refleksjon og stillingtagen. Matthew Poncelet i filmen er en oppdiktet person med likhetstrekk fra flere av de dødsdømte fangene som søster Helen Prejean møtte.
Susan Sarandon mottok Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i \"Dead Man Walking\". Sean Penn ble Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle, Tim Robbins for beste regi og Bruce Springsteen for beste tittelmelodi.

NRK2 mandag kl 21.00
Tidligere sendt NRK1 18.10.99

Bilder
1. Søster Helen (Susan Sarandon) møter Matthew Poncelet (Sean Penn) i fengslet.
2. Søster Helen (Susan Sarandon) oppnår etter hvert Matthew Poncelets (Sean Penn) tillit.

Produksjonsland: USA (1996
Originaltittel: Dead Man Walking
Regi: Tim Robbins
I hovedrollene: Susan Sarandon og Sean Penn
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41