Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. juni 2003 kl 22.00 Dok1: Hemmelig oppdrag

Verdens største forsvarsvåpen

Ingen større – bli med på en reis i denne russiske ubåten i Typhoon-klassen. (Foto: ZED)
Ingen større – bli med på en reis i denne russiske ubåten i Typhoon-klassen. (Foto: ZED)
Den russiske nordflåtens fremste stolthet er verdens største ubåt. Den er også verdens største krigsmaskin. 20 atomstridshoder hviler i det 179 meter lange skroget. Inntil nylig kjente man bare omrisset av fartøyet, men nå har fransk fjernsyn som de første fått lov til å filme ubåten som er i Typhoon-klassen.

Dokumentaren tar oss med om bord i det 10 etasjer høye og 180 meter lange fartøyet. Det befinner seg for anledningen i den hemmelige russiske marinebasen Zapadnaya Litsa.

Når ubåten ikke er i havn, befinner den seg gjerne i neddykket tilstand i et av verdenshavene. Der kan den ligge helt stille på havbunnen i månedsvis av gangen, alltid parat med en slagkraft som kan legge et hvilket som helst land i verden øde på under en halv time.

Ned i dypet
Sammen med kaptein Aleksander Bogatsjev og mannskapet på 130 mann bærer det ned i dypet på topphemmelig militært oppdrag. For første gang demonstrerer mannskapet for offentligheten hvordan sikkerhetstrening og brannøvelser går for seg om bord.

"Øvelse full atomkrig"
Dokumentaren gir innblikk i tidligere hemmeligeholdte deler av mannskapets oppdrag: torpedo-angrep, mottiltak mot NATO-overvåking og drilling for alarmberedskap i tilfelle full atomkrig. Dette siste innebærer testing av interkontinentale raketter i Barentshavet.

Livet om bord
Hvordan har mannskap og offiserer det i de drøye øktene langt vekk fra venner, familie, kone, barn og kjæreste? Dokumentaren tar for seg livet om bord, viser hvordan mannskapet evalueres og gir innsikt i ubåt-offiserenes tilværelse. Kanskje lar det seg gjøre å forstå hvordan de har det.

Innkjøpt fransk dokumentar
Original tittel: Mission Invisible
Regi: Vitaly Fedko og Ludmila Nazaruk
Produksjon: ZED
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57