Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. mars 2009 kl 22.25 Fakta på lørdag: William og Harry - prinser for framtiden

William og Harry i berømmelsens lys

Prins William og kjæresten Kate Middleton fotografert under fjorårets skiferie i Klosten, Sveits. (Foto: News Group/Rex Features)
Prins William og kjæresten Kate Middleton fotografert under fjorårets skiferie i Klosten, Sveits. (Foto: News Group/Rex Features)
Prinsene William og Harry i det britiske kongehuset tilbringer livet i medienes søkelys. En fersk BBC-dokumentar viser hvordan de omgir seg med venninner, berømtheter og stjerner. Men den største glansen er det prinsene selv som kaster.

I opptakene får vi innsikt i livet til prinsene og deres nærmeste innen den britiske kongefamilien. I programmet ser vi også hvordan ansvar og berømmelse går hånd i hånd i livene til medlemmene av kongehuset.

Som mor så sønn
Mer enn ti år etter Dianas dramatiske død forteller fortsatt medienes oppmerksomhet omkring henne, at hun ikke har sin like. I alle fall ikke i Storbritannia, der verken folk innen teater, film eller musikkbransjen kommer i nærheten av mediedekningen hun har fått. To som kan måle seg med interessen for Diana finner vi innen kongehuset – hennes to sønner.

Hva enn William og Harry gjør, tiltrekker de seg mer oppmerksomhet enn de ønsker seg. Og kjærestene, Willams Kate Middleton og Harrys Chelsey Davy, har også begge trådt inn i berømmelsens kraftfelt. Og enten de unge prinsene gjør militærtjeneste, morer seg på nattklubb, treffer kjæresten eller andre venninner har de all oppmerksomhet rettet mot seg.

Alle har et søskenbarn
Prinsenes søskenbarn, Peter og Zara Phillips, er også blitt atskillig oppmerksomhet til del. Ikke minst Peter takket være sin attraktive kone, Autumn Kelly. Tøffe Zara med sin aktive interesse for hester og glødende romanse med Mike Tindall – reservekaptein for Englands rugbylag – er på god vei til å bli kongelige celebriteter.

Det samme gjelder for prinsenes enda yngre søskenbarn Beatrice og Eugenie, tenårings-prinsessene som tar innpå moren Sarah Ferguson i å vekke oppmerksomhet om seg selv. Parker-Bowles-klanen er også hett stoff, der Camillas sønn Tom og datteren Laura også har festet seg i britenes bevissthet.

Berømmelsens frukter
Prins William og Harrys liv i berømmelsens lys bidrar også til å modernisere det britiske kongehus. På en måte viser de seg i lignende omstendigheter som sine undersåtter, og slik sett tar de brodden av iveren hos britiske republikanere og naget mot det britiske kongehus som oppsto ved prinsesse Dianas tragiske bortgang.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Prince William & Harry – Into The Future
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no