Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. august 2004 kl 20.10 Profil: En svart Mozart

Det glemte geniet

Kendall Knights som det glemte geniet Joseph Boulogne le Chevalier de Saint-Georges. Her er han opptatt med sjakk (Foto: CBC)
Kendall Knights som det glemte geniet Joseph Boulogne le Chevalier de Saint-Georges. Her er han opptatt med sjakk (Foto: CBC)
Joseph Boulogne Le Chevalier de Saint-Georges ble født i Guadeloupe i 1745 som sønn av en slave og en rik fransk koloniherre. Han var en mesterlig fekter, en damevenn av de helt store, en virtuos fiolinist og en general som ledet en farget hær i den franske revolusjonen. Som om ikke dette var nok, hadde han talent stort nok som komponist til å måle seg med Mozart.

Jospeh ble farens øyensten, og den franske koloniherren tok sin mørkhudede sønn med til Frankrike. Det franske aristokratiet oppdaget Josephs geni, og han ble tatt inn i varmen til tross for at slavehandelen blomstret mer enn noensinne på den tiden.

- Det er viktig å fortelle denne historien, sier produsenten Robin Neinstein, fordi vi er oppdratt til å tro at klassisk musikk bare kan skapes av hvite, europeiske menn.

Eksotisk talent
Hudfargen gjorde nok Saint-Georges eksotisk for omgivelsene, men han hadde talent nok til å komponere sju symfonier, 25 fiolinkonserter, 18 strykekvartetter og flere operaer.

- Motsetningene i hans personlighet kommer til uttrykk i musikken hans, sier Tafelmusiks musikksjef Jeanne Lamon. Hun påstår at samtlige konserter av Saint-Georges er mer utfordrende enn noe av det Mozart skrev på den samme tiden.

Musikken i programmet blir framført av Tafelmusik Orchestra, og i rollen som Joseph Boulogne Le Chevalier de Saint-Georges ser vi Kendall Knights. Programmet vant prisen "Best Performance Program" under Banff Television Festival i Canada i 2003.

Programmet er sendt tidligere.

Kanadisk produksjon fra 2002
Originaltittel: "Le Mozart Noir"
Regi: Raymond Saint-Jean
I rollene: Kendall Knights, Marcus Johnson, Dom Fiore, Marcia Brackett, Matthew Hopkins og Kate Scheuer
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83