Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. august 2001 kl 20.20 Edle dråper: Whisky

Ikke bare skotsk whisky

Torkjell Berulfsen avslutter reisen i Skottland, hvor de svært edle dråpene whisky fremstilles. Det vil si - whisky lages også i Irland og i USA, men da skrives navnet på drikken "whiskey".

Mest populært i Europa er skotsk whisky, som regel en sammensetning (blend) av maltwhisky og grainwhisky. Maltwhisky fremstilles av maltet bygg, tørket ved hjelp av torvrøyk og destillert to ganger. Grainwhisky derimot er en éngangsdestillert og nøytral sprit som også baserer seg på andre kornslag som hvete og mais. Whisky lagres på eikefat i normalt 3-10 år. Lagring opptil 50 år kan forekomme som kuriositeter, men 21 år utgjør vanligvis øverste grense.

Skottene feiret for noen få år siden 500-årsjubileum for whisky i Skottland. Da hadde Irland allerede vært i gang i 500 år. Det finnes for øvrig en klar sammenheng mellom avholdsbevegelsen, grunnleggelsen av den amerikanske mafia og et av verdens mest kjente whiskymerker. Og, stikk i strid med hva de fleste tror, så lages verdens mest solgte whisky i Thailand.

Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Anne Røthing
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 2304 74 83