Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 4. september 2007 kl 21.25 Film: Vodka Lemon

Hard hverdag i Kaukasus


"Vodka Lemon" tar oss med til Kaukasus. (Foto: Cristophe Pollack)
I dette poetiske samtidsdramaet får vi et innblikk i livet i en kurdisk landsby i Kaukasus i den tidligere sovjetrepublikken Armenia. I filmen, som har høstet internasjonal anerkjennelse, ser vi folks strategier for å overleve og beholde sin verdighet i et stadig vanskeligere sosialøkonomisk klima.

Den pensjonerte offiseren og enkemannen Hamo lever sammen med den ene av sine tre sønner, en fordrukken og usympatisk slask. Hver dag reiser han ut til sin kones grav for å snakke med henne.

På kirkegården treffer han en dag Nina, også hun enke, og søt musikk oppstår. Den dagen hun mister jobben på Vodka Lemon, et utsalgssted for vodka til den fattige lokalbefolkningen, må hun vende seg til Hamo for hjelp.

Fascinert
Den kurdisk-irakiske regissøren Hiner Saleem er selv dypt fascinert av det harde livet i eks-sovjetrepublikken Armenia: "For meg er alle armenere tryllekunstnere, for jeg forstår ikke hvordan de lykkes i å overleve. Jeg antar de ikke forstår det selv heller."

Selv flyktet han fra Saddam Husseins regime på 80-tallet, og har det siste tiåret levd og arbeidet i eksil i Paris.

Armensk/kurdisk drama (2003).
Original tittel: Vodka Lemon
Regi: Hiner Saleem
Med bl.a Romen Avinian (Hamo), Lala Sarkissian (Nina), Ivan Franek (Dilovan), Ruzan Mesropyan (Zine) og Zahal Kariachvili.
Produsent: Fabrice Guez for Dulciné Films
Pressekontakt: Marit Aune Bergstrøm
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no