Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. mars 2000 kl 19.30 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)

NRK1 tirsdag 21. mars kl 19.30
Schrödingers katt

Kunstige nerveceller gir hørselen tilbake

Tre forskere ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo lager, ved hjelp av en elektronikk som etterligner hjernens arbeidsmåte, \"kunstige nerveceller\" av silisium, som blant annet kan brukes til å gi døve hørselen tilbake. Denne elektronikken stimulerer hørselsnerven direkte i sneglehuset - cochlea.

I Schrödingers katt i kveld møter vi professor Tor Sverre Lande og hans to medarbeidere, hovedfagsstudent Ketil Froyn og doktorgradsstudent Jan-Tore Marienborg. Vi møter også den døve journalisten Jens Marius Hammer fra Notodden, som har fått hørselen, yrket og livet tilbake som gave i form av cochlear-implantat.

Cochlea-implantat er ingen ny oppfinnelse. Døve har fått hørselen tilbake de siste 25 årene, men teknologien har endret seg. De første enkle implantatene sendte lydsvingningene som en enkelt elektrisk lydkurveform rett inn til hørselsnervene. I dag oversettes lydsvingningene til digitale pulser i små spesialiserte datamaskiner. Men forskerne ved Universitetet i Oslo utvikler en elektronikk som tar i bruk nervenes egen virkemåte. De utnytter en elektronisk modell av sneglehuset kombinert med \"gammeldags\" analog teknologi for å stimulere hørselsnerven på en mer naturlig måte med bedre lydgjengivelse som resultat. Denne nye nevromorfe-elektronikken tar også mindre plass og bruker mindre strøm, slik at elektronikken kan flyttes fra en \"boks i beltet\" og inn i selve implantatet i det indre øret.

I programmet får vi et innblikk i det mystiske indre øret, der vibrasjonene forplanter seg innover i dunkle kanaler, og der elektrodene legges på plass i sneglehuset med avansert røntgenteknikk.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Billedtekst
1. Professor Tor Sverre Lande (i midten, peker), hovedfagsstudent Ketil Froyn og doktorgradsstudent Jan-Tore Marienborg (t.h.) har laget kunstige nerveceller av silisium, som blant annet kan gi døve hørselen tilbake.

2. Nevromorfe-elektronikk etterligner nervecellenes virkemåte. (Illustrasjonsbilde, laget av Arnfinn Christensen).

Egenprodusert fra Forskningsredaksjonen NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123