Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. februar 2003 kl 22.00 Dok1: Dok1: Min terrorist

Forsoning med en terrorist

Israeleren Yulie Gerstel har laget dokumentar om sitt forsøk på forsoning med palestineren som skjøt henne i en terroraksjon. (Foto: First Hand Films)
Israeleren Yulie Gerstel har laget dokumentar om sitt forsøk på forsoning med palestineren som skjøt henne i en terroraksjon. (Foto: First Hand Films)
Israeleren Yulie Gerstel viste mot allerede som liten pike da hun drømte om å bli offiser i hjemlandets forsvar. Som ung kvinne ble hun skadd i et angrep på det israelske flyselskapet El Als mannskap i London i 1978. Nå, 22 år etter, er hun her med dokumentaren "Min terrorist" som er et forsøk på forsoning med palestineren som skjøt henne i terroraksjonen.

I et klima som er så til de grader betent av hat og vold, hvor en hel verden står overfor en stadig voksende terror, ser Yulie Gerstel tilbake på Midtøstens historie og oppdager at hatets språk er det eneste folkene som bor der, kjenner.

Frykt og forsoning
For Yulie betyr sann patriotisme også forsoning med terroristen som meide henne ned med et maskingevær for 22 år siden, den samme mannen som stadig avtjener sin straff i et britisk fengsel.

Mens hun forsøker å bearbeide sine bitre erfaringer, møter Yulie en mor som er slått av sorg etter at hennes datter ble drept av en bilbombe. Frykten og lidelsen velter igjen opp i Yulie, hennes verden er igjen i ferd med å gå i stykker. Hun har selv døtre som hun frykter kan bli skadd i et angrep av en selvmordsbomber. Det er gått så langt at hun ikke gir jentene lov til å forlate huset på egen hånd.

Og – hun spør seg selv om hun noen gang vil få sendt brevet som hun så lenge har tenkt å skrive. I brevet skal hun be om benådning av "sin terrorist".


Innkjøpt israelsk produksjon
Originaltittel: My Terrorist
Regi:Yulie Gerstel
Produksjon: Esther van Messeli samarbeid med BBC, TVOntario, Sundance International Documentary Fund, TV2 Danmark, YLE, TV2 Finland, ZDF/ARTE

Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 steinar.dahl@nrk.no