Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. april 2010 kl 20.45 Bjørnson - europeeren

En real bråkmaker


Bjørnson engasjerte seg i mange politisk brennbare saker på tvers av landegrensene. En av disse sakene var det slovakiske folks kamp mot undertrykkelsen fra ungarerne.

De siste årene av Bjørnsons liv domineres av et brennende engasjement for de små folk i Europa. Han har opparbeidet seg en kolossal autoritet ute i Europa. I Roma visste alle hvor han bodde, han trengte ingen adresse, og det var store markeringer hver gang han kom dit. I 1903 hadde han mottatt Nobelprisen i litteratur og han kunne med letthet erobre spalteplass på forsidene i europeiske storaviser.

På barrikadene
Dette blir et sterkt strategisk våpen for ham når han engasjerer seg i de slovakiske folks kamp mot politisk og kulturell undertrykking fra ungarerne. Bjørnson blir en bråkmaker av internasjonal kaliber, og for mange inkarnasjonen av Europas våkne samvittighet.
Det tredje programmet i denne Bjørnson-serien setter lyset på denne konflikten, som får sin kulminasjon med massakren i den lille slovakiske byen Cernova i september 1907.

Kamp for enkeltpersoner
Men Bjørnson kjemper også kamper for enkeltindivider, som den han førte for den italienske adelsdamen Linda Murri. Hun ble dømt for å ha tatt livet av sin ektemann, og mens hun sitter i fengsel, tar Bjørnson saken opp og fører hennes sak med all sin kraft og autoritet. Det ender med frifinnelse for Linda Murri, som selv drar den lange ferden til Aulestad for å takke Bjørnson.

Ved den tid er Bjørnson blitt alvorlig syk, og vil selv til Roma igjen for å bli frisk. Men andre i hans nærhet mener at han vil få bedre hjelp i Paris. Dit drar han sammen med sin Karoline. De opplever en fransk hovedstad i full oppløsning etter kritiske oversvømmelser, og der er ikke plass for ham på noe sykehus. Det ender med opphold i femte etasje på Hotel Wagram – hvor Bjørnson dør 26 april 2010.

Om serien
Bjørnstjerne Bjørnson gikk stadig på barrikadene for å hevde rettferdighetens og sannhetens rett. Han reiste ut i Europa og tok med seg ideer og tanker tilbake til hjemlandet. Som niåring overværer Bjørnson en brutal henrettelse. Ifølge forfatter Edvard Hoem har dette en avgjørende betydning for Bjørnsons samfunnsengasjement og forfatterskap. Serien er i tre deler og følger Bjørnson fra ungdomstiden frem til de siste årene av hans liv. De ble dominert av et brennende engasjement for de de små folk og Bjørnsson hadde opparbeidet seg en kolossal autoritet ute i Europa.


Norsk dokumentarserie 2010
Produsert av Nova vision AS for NRK
Produsent: Sverre Krüger
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900