Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. april 2003 kl 22.10 Fakta på lørdag: En romferd til Antarktis

De store spørsmålene

Jostein Gaarder og Børge Brende diskuterer de store spørsmål i
Jostein Gaarder og Børge Brende diskuterer de store spørsmål i "Fakta på lørdag" (Foto: Bjørn Frode Holmgren, NRK)
Verdens miljøproblemer kan virke uoverstigelige. Drivhuseffekten øker, tusenvis av arter dør ut, millioner av mennesker lever uten rent vann og ingen vet hvor man skal lagre radioaktivt avfall. Hva skjer når en ansvarlig politiker og en frittenkende filosof ser på klodens utfordringer fra en fjelltopp i verdens utkant?

Det er miljøvernminister Børge Brende og filosof og forfatter Jostein Gaarder som har hovedrollene i kveldens "Fakta på lørdag", en "filosofisk roadmovie" med tittelen "Romferden til Antarktis". Sammen med lederen av Norsk Polarinstitutt, Olav Orheim, og programleder Petter Nome drar de til det norske bilandet Dronning Maud Land på verdens sydligste kontinent - Antarktis.

Det hele var Olav Orheims idé: Hvis han tok med seg en ung idealistisk miljøvernminister og en forfatter med kosmisk perspektiv og ustyrlig fantasi til Antarktis, ville kanskje noe interessant skje. Børge Brende og Jostein Gaarder tente på ideen og ble med.

Månefølelse
Antarktis-følelsen er sammenlignbar med reiser i verdensrommet, og det nærmeste man kommer en tur til månen. Kontinentet er også en temperaturmåler på klodens helse og menneskehetens forvaltning av skaperverket. Det er i dette landskapet Børge Brende og Jostein Gaarder tenker de store tankene.

Med Orheim og Nome på slep farter Brende og Gaarder gjennom et tett program. På den knapt én uke lange turen tilbringer de 62 timer i lufta, en prøvelse for filosofen som har angst for snøfly og helikopter. Fire forskningsstasjoner besøkes, de er med det første flyet som lander på flystripen på den norske Trollbasen og besøker et europeisk forskningsprosjekt der de borer seg flere kilometer ned i polisen og avslører hemmeligheter om jordens tilstand, titusener av år tilbake.

Men de to hovedpersonene har også et mål om å gjøre noe helt spesielt sammen, noe utenom det offisielle programmet. De prøver å nå en av de spisse fjelltoppene, og der har miljøvernministeren en overraskelse til filosofen...

Egenprodusert fra NRK Fakta
Programansvarlige: Torbjørn Morvik, tlf. 23 04 73 18, Bjørn Frode Holmgren og Petter Nome
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36/95 70 11 47