Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. juni 2001 kl 20.55 Niern: Alvekongen

Grotesk fabel om Tysklands nazifortid


"Alvekongen" lar oss først få møte Abel under oppveksten i Paris på 1920-tallet. Her er han sammen med sin kanskje eneste venn, den korpulente Nestor (t.v.)
I Volker Schlöndorffs film "Alvekongen" presenteres Tysklands nazifortid som en grotesk fabel. Filmen forteller historien om Abel, en fransk krigsfange som får ansvaret for å verve unge gutter til Hitler-Jugend.

Abel (John Malkovich) er en gåtefull person med mange motstridende egenskaper. Viktige historiske hendelser skjer rundt ham, men han ser ikke betydningen av dem, ei heller de moralske dilemmaene de medfører for ham personlig.

Barndom i svart-hvitt
Filmen åpner i svart-hvitt med bilder fra Abels barndom i Paris. Året er 1925, og Abel har allerede store problemer med å komme overens med lærere og medelever. Lyspunktet blir vennskapet med den korpulente Nestor. Abel mister imidlertid sin eneste venn under en fryktelig brann som legger skolen i ruiner.

Fortsettelse i farger
Fjorten år passerer raskt revy, filmen skifter til farge, og vi møter Abel igjen som en røslig kar som jobber på et bilverksted i Paris. Han tilbringer mye tid sammen med kjæresten Rachel (Agnes Soral). Spøkefullt kaller hun ham "uhyre" fordi han er ganske røff i senga.

Under krigen blir Abel satt fri av tyske invasjonsstyrker, og han får innpass hos nazitoppene som skaffer ham jobb som jaktassistent på Görings gods i Bayern. I virkeligheten er han deres fange, og Abel får en tvilsom forfremmelse når Göring gir ham i oppdrag å verve unge gutter til Hitler-Jugend.

Selv om Abel innerst inne vet at det han gjør er galt, unnskylder han sine handlinger med at han egentlig gjør guttene en tjeneste. Slik begynner Abel gradvis å passe til det kallenavnet kjæresten ga han.

Filmen bygger på en roman av Michel Tournier, er delvis innspilt i Norge og ble vist under filmfestivalen i Tromsø i 1997.

Tysk/fransk/britisk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Der Unhold/Le Roi des Aulnes/The Ogre
Basert på en roman av Michel Tournier
Regi: Volker Schlöndorff
I rollene: John Malkovich, Armin Mueller-Stahl, Gottfried John, Marianne Sägebrecht og Agnes Soral
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilde
"Alvekongen" lar oss først få møte Abel under oppveksten i Paris på 1920-tallet. Her er han sammen med sin kanskje eneste venn, den korpulente Nestor (t.v.)