Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. oktober 2012 kl 19.45 Forbrukerinspektørene

Veldedige organisasjoner


Dessverre er det stor forskjell på de veldedige organisasjonene som samler inn penger. Hvordan kan man se forskjell på de seriøse og de useriøse i denne bransjen?

For mange givere er det ikke alltid en positiv opplevelse å gi til gode formål.

Det starter gjerne med en telefonoppringning av en selger som forteller om noen svært trengende. Så kommer fakturaen i posten fra en veldedig organisasjon de knapt har hørt om. Allikevel betaler veldig mange, og telefonene og fakturaene fortsetter å komme.

Hvem er det som får pengene til slutt? Hvordan kan vi vite at pengene går til de tiltakene vi som givere tror?

Det er over 2000 registrerte sosiale velferdsorganisasjonene i landet, og mange av dem kan ikke redegjøre for hvor mye av de innsamlede pengene som går til formålet. Bare en brøkdel av disse organisasjonene stiller med åpne regnskap. Og det trenger de heller ikke, for det er liten regulering av dette markedet.

I denne episoden av Forbrukerinspektørene ser vi på hvordan noen av de useriøse i bransjen driver pengeinnsamling og veldedighet.


Om serien
Forbrukerinspektørene avslører jukset og gjør deg til en bedre forbruker. Programledere er Martin Giæver, Marit Evertsen Grimstad og Christian Strand.


Forbrukerprogram 2012
Programledere: Martin Giæver, Marit Evertsen Grimstad og Christian Strand.
Presseansvarlig: Nathalie Sprus, 23 04 45 75/909 42 708
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900