Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. februar 1999 kl 23.10 Forbrytelse og straff

Forbrytelse og straff (t)

NRK1 søndag 14. februar kl 23.10
Forbrytelse og straff

Massakrene i Srebrenica
7.000 bosniske muslimer ble massakrert i den bosniske byen Srebrenica i juli 1995. Maria Fuglevaag Warsinski setter i kveldens dokumentar søkelyset på det verste folkemordet begått av sivile i Europa etter 2. verdenskrig. Vi møter mennesker som overlevde massakrene.
Menn og kvinner fra Srebrenica rekonstruerer hva som skjedde i de dramatiske dagene etter at FN måtte gi opp å beskytte de sivile mot serberne. Srebrenica var erklært sikker sone av FN da serbiske nasjonaliststyrker tok byen i juli 1995.
Vi får også se autentiske opptak av menneskelige levninger som fortsatt ligger langs fluktruten.
Filmen er tidligere vist i Oslo, Sarajevo og i bosninsk fjernsyn med god mottakelse. Også internasjonale representanter er svært positive til filmen, som trolig bidro til løslatelsen av tre overlevende fra Srebrencia-massakren som satt fengslet i republikken Srpska. De hadde vært på flukt i ni måneder etter massakeren da de overga seg til amerikanske soldater. Soldatene overleverte dem til myndighetene i Srpska. Der ble de uskyldig dømt til 20 års fengsel for drapet på fire serbere. Tilståelsen framkom under tortur.

Rettssaker
Ved den internasjonal domstolen i Haag pågår nå rettssaker mot krigsforbryterne. Bare én av dem er dømt etter å ha overgitt seg selv. Han soner fem år for å ha tatt livet av 70 mennesker. Men ingen av de hovedansvarlig for massakrene er ennå stilt til ansvar. De nyter i dag ikke bare sin frihet, men sitter fremdeles i maktposisjoner. Og verden er alt i ferd med å glemme...
NRK1 søndag kl 23.10

Bilder (elektronisk via NTB, Data- tv/Internett)
1. Regissør Maria Fuglevaag Warsinski (t.v.) sammen med bosniske kvinner som overlevde massakren i juli 1995. (Foto: Speranza Film A/S).

2. Regissør Maria Fuglevaag Warsinski retter i sin dokumentar søkelyset på massakrene i Srebrenica i juli 1995. (Foto: Speranza Film A/S).

Norsk dokumentar fra Speranza Film A/S
Regi: Maria Fuglevaag Warsinski
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0