Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. desember 2004 kl 19.55 Faktor: Flyenes voktere

Stor turbulens i luftfarten

Faktor følger blant andre flytekniker Svein Rune Isene på jobb. (Foto: Anne Elisabeth Andersen)
Faktor følger blant andre flytekniker Svein Rune Isene på jobb. (Foto: Anne Elisabeth Andersen)
- Hele vår virksomhet er bygget opp som et veldig fint nettverk. Så når det er uroligheter både blant flygelederne, teknikerne og i Luftfartstilsynet som skal flytte på seg mot sitt ønske, er det bekymringsfullt. Vi kan ikke ha så mange misfornøyde grupper innen samme bransje, sier flyger Petter Førde. Faktor har fulgt ham, flytekniker Svein Rune Isene og flygeleder Karina Salmila på jobben.

Diskusjonene om luftfarten har preget avisoverskriftene i hele høst. Noen av dem har vært dramatiske oppslag om nesten-ulykker, mistanke om usikre fly og brutte tillitsforhold.

Farlig effektivisering?
Faktor ønsket å høre stemmene til operatørene i den daglige lufttrafikken, og de som opplever kravene til lønnsomhet og effektivitet i flytrafikken på kroppen, ser på utviklingen med bekymring. De føler at det spises av marginene, og mener at grensen for effektivisering er nådd. Fortsatt er sikkerheten svært viktig, men det er stor uenighet om hva som skal til for å opprettholde standarden norsk luftfart har i dag.

Høy kompetanse og avansert teknologi
Alle flyoperatører har en omfattende kompetanse og stor seriøsitet i forhold til arbeidet de gjør. De gir uttrykk for en sterk yrkesstolthet, og er veldig bevisst det ansvaret de har. Svein Rune Isene er flytekniker med over syv års utdanning, en rekke sertifikater og møter krav om daglig oppdatering av ny kunnskap. Han viser Faktor det indre av en flymotor som undersøkes ved hjelp av fiberoptikk, og andre kompliserte systemer i flykroppen.

Flygeleder Karina Salmila sitter i tårnet på Gardermoen, der hun blant annet bruker radarbasert utstyr hun er svært fornøyd med. Derimot er hun bekymret for alt overtidsarbeidet de har måttet leve med i lengre tid, og snart går flere av med pensjon samtidig som flere utdanningskull er blitt stoppet.

Vi blir også med flyger Petter Førde, som også er leder i Norsk Flygerforbund, i cockpiten på en dagsøkt tur-retur Oslo-Kirkenes og til Kristiansand.

Må ikke "ruste"
Direktør i Luftfartstilsynet Per-Arne Skogstad har det overordnede ansvaret for alle deler av lufttrafikken. Han synes det er bra at flyaktiviteten blant flygerne økes, slik at de ikke bli "rustne". Men han støtter flygeledernes bekymring over overtidsbruk, og ønsker ikke at nedbemanningen skal bli for omfattende. Når det gjelder den utvendige inspeksjonen mellom flygningene, ser ikke Luftfartstilsynet noen problemer med at piloter og stuere har overtatt denne rutinen fra teknikerne, så lenge det ukentlige vedlikeholdet gjøres av teknisk personell.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programskapere: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV