Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. juni 2009 kl 23.45 Da pengane erobra verda

Trygt som banken

Niall Ferguson ser på lånemodeller i forskjellige land, som her i Bolivia. (Foto: Chimerika Media)
Niall Ferguson ser på lånemodeller i forskjellige land, som her i Bolivia. (Foto: Chimerika Media)
Statlig, støttede pantelån med sikkerhet i bolig virket i utgangspunktet enkelt og betryggende. Men det var råtne boliglån som veltet den amerikanske økonomien og utløste den internasjonale finanskollapsen.

Det å eie bolig har vært oppfattet som en grunnleggende rett i det amerikanske samfunnet. Oppmuntret av staten garanterte gigantiske boliglånsinstitusjoner som Fanny Mae og Freddie Mac for lån til nær sagt alle og enhver.

Men dårlig sikrede boliglån førte til enorme tap, og bank etter bank gikk over ende. Programleder og professor Niall Ferguson forteller om mekanismene bak sammenbruddet. Også i denne episoden trekker han trådene tilbake i historien, til tidligere tiders eiendomskrakk.

Om serien
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Niall Ferguson, Harvard-professor i historie og økonomi, tar for seg grunnsteinene i verdensøkonomien og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Han går tilbake til 1300-tallet og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider.

Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der boblen har sprukket etter en økonomisk framgangsperiode og verden har tatt en ny retning.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: The Ascent of Money


LENKER
  • The Ascent of Money