Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. mars 2011 kl 22.30 Verdens varmeste strøk

Å overleve på verdens varmeste sted


Danakil-ørkenen i Nord-Etiopia er offisielt det varmeste stedet på jorden, en avsidesliggende bakerovn hvor temperaturen komme opp i 60 grader. Det finnes ikke vann, og stedet skulle ha vært blottet for liv. Men her lever afarene, en legendarisk, tøff stamme. I denne BBC-serien følger vi et team med vitenskapsmenn som er på oppdrag for å forstå hvordan mennesker og dyr overlever på dette merkelige stedet.

Danakil-ørkenen er også stedet der det er mest geologisk aktivitet. Vulkaner og jordskjelv river opp bakken, og denne prosessen skaper et nytt hav som risikerer å sluke hele Afrikas Horn.

Ved hjelp av buskapen sin har afar-stammen lært hvordan man overlever der det egentlig ikke går an å leve.

Kamelkaravane, dehydrering og vulkanbesøk
I den første episoden blir teamet med en kamelkaravane som skal til saltminene i Dallol. Opptil 2000 kameler om dagen har gjort denne reisen på "Saltveien" i 10 000 år for å hente salt til markedene. Den tre dager lange reisen foregår til fots i 43 grader. På veien behandler Mukul en kamelgjeter som har fått nyrestein på grunn av dehydrering, og en fra teamet får heteslag. Om natten opplever de en 46 graders varm vind.

I dette området er jordskorpen ekstremt tynn, og Dougal og Richard undersøker verdens laveste vulkan som ligger 113 meter under havet. Richard forsøker blant annet å finne uoppdagete former for liv. Temaet reiser engstelig videre til Kusra Wad, fordi Afarene har rykte på seg for å være fiendtlige mot fremmede.

Britisk dokumentarserie fra BBC.
Originaltittel: The Hottest Place on Earth
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte info@nrk.no, tlf: 815 65 900