Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. mars 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Vidde, vilt og vakkert

Fart eller stille


Samboerparet Inger-Marie Haaland og Ralph Johannesen er begge vinnere av et av verdens lengste hundeløp, det 1000 km lange Finnmarksløpet. Når de ikke er opptatt med konkurranser, holder de til lenger sør.

Paret elsker Hardangervidda, som er både treningsområde og fristed: - Her inne føler jeg en trygghet og en dyp glede og tilfredshet, sier Inger-Marie. Det er enkelt og sparsommelig, men det spiller ingen rolle fordi jeg føler en slik intens indre ro og tilfredshet når jeg er her. Da er jeg lykkelig.

Travel yrkeskvinne
Store deler av året er Inger-Marie opptatt med å drive Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda. Ralph har andre jobber, men hjelper Inger-Marie i de mest hektiske periodene.

Vi følger Inger-Marie og Ralph fra de åpner Fagerheim Fjellstugu for sommeren og i en hektisk hverdag med turister og trening av hundene sine. I turistsesongen står Inger-Marie til tjeneste for gjestene 16 timer i døgnet. Resten av året er både hun og samboeren hundekjørere på heltid.

- Vi lever tett på hverandre i deler av året, på godt og vondt. Vi er hundekjørere begge to, og vi er enkelte ganger arge konkurrenter i sporet. Så det er tidvis en utfordring å ta vare på freden i heimen. Men vi har funnet vår form og vi lever et veldig godt liv.

I ro og fred
De elsker å servere gjestene sine selvfisket ørret som de fanger langt inne på vidda. Med hester og kløv drar de på langtur inn til eldoradoet sitt: fiskevannet og den lille bua. Her venter storfisk, roen og de lange tankene.

Det er ennå noen måneder til vinteren, men hele tiden er temaet hvordan de skal vinne sesongens store mål, Finnmarksløpet 2013.

Egenproduksjon, 2012.
Programansvarlig: Trond Lillealtern, trond.lillealtern@nrk.no
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900