Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. august 2002 kl 19.30 Puls

De unge drikker mer

Vera Kvaal og resten av Puls-redaksjonen er tilbake med Norges største helsemagasin, og denne gang har reporter Kjell Erik Moen sett nærmere på de unges alkoholforbruk som er doblet de siste fem årene. – Hvorfor, spør han. Og hva skjer hvis dette fortsetter?

Alkoholinntaket blant ungdom i alderen 15 til 20 år blitt dobbelt så stort i løpet av de siste fem årene, og verst har økningene vært blant de yngste i denne gruppen. Puls vil vite hvorfor.

Jakt på nytelse
Moen har snakket med ungdommen selv, men har også lett etter svar hos fagfolk. Ole Jørgen Skog har forsket på rus i over 20 år i Norge, mens professor Willy Pedersen er sosiolog ved Universitetet i Oslo. Han er heller ikke ukjent med problematikken, og mener at rus har fått en større rolle i den moderne jakten på en identitet. Det legges større vekt på enkeltmennesket og egoisme, med det det innebærer av sprenging av grenser og jakt på nytelse. I tillegg peker han på at de gamle verdiene som moral, religion og selv familien er i oppløsning.

Liberalisering
Astrid Skretting fra Statens institutt for rusmiddelforskning velger å fokusere på liberaliseringen Bondevik-regjeringen har foretatt i alkoholpolitikken. Både tilgjengelighet og lavere priser gjør det enklere for ungdommen å bruke alkohol.

Flere alkoholikere
Men hva vil en dobling av alkoholinntak bety dersom dette høye forbruket fortsetter?
- Norge må forberede seg på en ny virkelighet dersom ingen politiske virkemidler settes i gang. Men det ser det ut til at politikerne velger å lukke øynene for, sier Moen. – Allerede om ti år kan Norge ha fire ganger så mange alkoholikere, og den belastningen er ikke Helse- og Sosialvesenet klar for. Dette vil bli dyrt.

Hva mener du om økningen av alkoholinntak blant ungdommer? Diskuter på http://snakk.nrk.no/debatt/

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96LENKER
  • Diskuter på: 
  • Hjemmeside 


  • MER INFO:
  • Puls mot mobbing - høst 2002