Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. mai 2003 kl 21.40 Faktor: Gjennom ordene

Utsatt for incest av far

Astrid Johansen ønsker å gi håp til andre som har vært utsatt for incest. (NRK-foto: Ole Kaland)
Astrid Johansen ønsker å gi håp til andre som har vært utsatt for incest. (NRK-foto: Ole Kaland)
Hvordan overlever man incest? Faktor har møtt Astrid som selv ble utsatt og nå jobber på Støttesenter mot incest i Oslo. Hun ønsker å gi andre utsatte et håp om at det nytter å bryte tausheten og søke hjelp.

Astrid Johansen er 33 år og ble misbrukt av sin far i barndommen. Hun forteller om sin oppvekst og om hvordan det var å starte et voksenliv med bakgrunn som incestutsatt.

Mange spørsmål
Hvem var hun? Hvilken verdi hadde hun for seg selv og andre? Hvorfor skulle hun leve, når hun likevel bare hadde det vondt? Hvordan kan et overgrep prege et menneske? Er det mulig å integrere det som en del av seg selv, og leve med smerten og vissheten om overgrepene? Hvordan kunne hun våge å snakke, når det ikke fantes ord for det som skjedde?

Astrid hadde mange spørsmål og ikke så mange svar. De forklaringene hun hadde fått om hvordan livet skulle være, stemte ikke med den virkeligheten hun opplevde selv.

Støttesenter mot incest
Først da Astrid var blitt en ung kvinne på 19 år, møtte hun andre kvinner som også hadde vært utsatt for incest i barndommen. På ulikt vis hadde de søkt seg til Støttesenter mot incest i Oslo. Det var starten på en ny erkjennelse av overgrepene. Noe som virket både skremmende og utfordrende.

Astrid hadde brukt mesteparten av sitt liv til å tenke på at det aldri hadde skjedd, bagatellisere og bortforklare for seg selv. Virkeligheten ble for sterk. Likevel var dette måten hun som barn kunne overleve en uholdbar situasjon på. Ved hjelp av støttesenteret, "snille koner" i oppveksten, egne ressurser og troen på at det ville gå bra, klarte Astrid å komme ut av offerrollen og bli aktivt deltakende i eget liv. Hun kunne starte arbeidet med å finne nye strategier for å komme videre, og få bruke den tiden hun trengte i sin egen prosess.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96