Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. november 2005 kl 22.05 Dok1: Kvinna bak Einstein

Fru Einstein og E=mc2

Den unge Mileva Marics brevveksling med sin framtidige mann Albert Einstein kaster nytt lys over hans banebrytende arbeid. (Foto: ABC)
Den unge Mileva Marics brevveksling med sin framtidige mann Albert Einstein kaster nytt lys over hans banebrytende arbeid. (Foto: ABC)
Var relativitetsteorien helt og holdent Albert Einsteins eget arbeid? For ikke lenge siden dukket korrespondansen mellom Mileva Maric og Albert Einstein fra deres tid som kjærestepar opp. Den avslører uventet mange referanser til vitenskapelig forskningsarbeid som de to utførte sammen.

De var blitt kjærester i løpet studieårene ved universitetet i Zürich. Einstein avla slutteksamen i fysikk og matematikk i år 1900 og ble snart ansatt som kontrollør ved det sveitsiske patentkontoret i Bern. Etter noen år i fast arbeid, fant Albert å kunne inngå ekteskap med sin Mileva.

Kvinnelig pionér
Men allerede før Mileva Maric giftet seg med Albert Einstein, var hun en pionér innen matematikken, faktisk den første kvinne som ble tatt opp på et europeisk universitet i fagområdet teoretisk fysikk.

Hundre år etter publiseringen av Einsteins relativitetsteori setter en australsk dokumentar fokus på en av verdens første kvinnelige matematikere, Mileva Maric. De to inngikk ekteskap i 1903, to år før Einstein utdypet sin berømte tese i en rekke vitenskapelige artikler.

Strøket av kartet
Albert Einsteins ligning E=mc2 er fortsatt den mest kjente innen fysikken. I hvilken grad trakk han veksler på hjelp fra Mileva i arbeidet med sin relativitetsteori?

Fra dag én etter publiseringen av Einsteins relativitetsteori var Mileva strøket av kartet som vitenskapskvinne. Dokumentaren kaster nytt lys over det ekteskapelige forholdet mellom Albert og Milev og på samarbeidet om hans banebrytende vitenskapelige arbeider.

Ideell partner
De møtte hverandre første gang på universitetet i Zürich der de – som de eneste – var tatt opp i faget teoretisk fysikk. For ham var hun den ideelle partner.

Ikke bare delte hun hans lidenskap for vitenskapelige spørsmål. Hun laget maten og hun oppdro barna. Hun oversatte hans tekster – Einstein hadde vært en dårlig elev i språk og fikk ikke avgangseksamen fra skolen han gikk på. Endelig var det hun som hjalp ham med matematiske beregninger og fikk orden på forelesningene hans.

Australsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Einstein's Wife
Produsert av: (ABC) Australian Broadcasting Corporation
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57