Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. november 2009 kl 22.30 Safari

På jakt etter "skjønnheten"

Kjønnsopererte Amanda Lepore jakter på den perfekte skjønnhet. (Foto: Kristin Rosenløw Eeg)
Kjønnsopererte Amanda Lepore jakter på den perfekte skjønnhet. (Foto: Kristin Rosenløw Eeg)
Mennesker har til alle tider dyrket skjønnhet. I kvelden Safari møter vi mennesker som utfordrer skjønnhetsbegrepet.

Hva som er skjønt og ikke, forandrer seg hele tiden. Safari i kveld handler om skjønnhet, og vi møter de som har makt til å definere hva som blir regnet som vakkert akkurat nå.

Med kroppen som kunst
Fotografen David LaChapelle går ofte etter det ekstreme i bildene sine. Vi har møtt en av hans favorittmodeller, kjønnsopererte Amanda Lepore. Hun har kroppen som sitt kunstprosjekt og jobber kontinuerlig med å nå det som for henne er perfekt skjønnhet. Programleder Jeanette Platou har møtt flere som anser kroppen sin som et kunstprosjekt - på NM i bodybuilding sammen med sosialantropolog Runar Døving.

Sort Vogue
Franca Sozzani er redaktør for det mest anerkjente motebladet i verden nemlig italienske Vogue. Hun har stor definisjonsmakt på hva som regnes som pent til en hver tid og er skremt over det ansvaret. Tidlig på 90-tallet "fant hun opp" supermodellene som for eksempel Claudia Schiffer og Linda Evangelista. Hun var på jakt etter modeller som folk kjente igjen, og skapte med dette 90-tallets skjønnhetsideal. Nå jobber hun for å få flere svarte modeller i bransjen. Med "The Black Issue", et legendarisk nummer av italienske Vogue med bare svarte modeller, kom hun et stykke på vei. Det ble det desidert mest solgte Vogue-magasinet noensinne.

Miss Landmine
Etter nesten tre tiår med borgerkrig er Kambodsja et av landene i verden med flest landminer. Over 40.000 innbyggere har blitt alvorlig skadet av landminer de siste 30 årene. Den norske kunstneren Morten Traavik har arrangert missekonkurransen "Miss Landmine", hvor deltagerne er mineskadete kvinner, og premien er en protese. Er det den peneste som fortjener protesen?


Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, tlf. 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900