Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. juli 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Ansikt til ansikt med fjellgorilla

En stor fjellgorilla hann, en sølvrygg, kan veie nesten 200 kg (Foto: Arne Nævra)
En stor fjellgorilla hann, en sølvrygg, kan veie nesten 200 kg (Foto: Arne Nævra)
På sin globale safari for å møte utvalgte dyr på nært hold har naturfotografen Arne Nævra denne gang kommet til Rwanda i Afrika. Målet er de høye vulkanfjellene i vest der de siste fjellgorillaene i verden holder til.

Det lille sentralafrikanske landet er ikke større enn Hedmark fylke, men det bor åtte millioner mennesker i dette bakkete, irrgrønne landet. I grenseområdet til Kongo (DRC) i vest, i rundt tre tusen meters høyde, lever de 350 fjellgorillaene som er igjen av denne underarten.

Det var Dian Fossey som gjorde disse menneskeapene kjent for hele verden. I nesten 20 år drev hun forskning og kamp mot snikskyting og illegal handel, inntil hun ble myrdet på brutalt vis i 1985.

- Å sitte tett opptil disse nære slektningene våre, få anledning til å studere detaljer i kroppsbygning og atferd, er noe jeg har drømt om i mange år, sier Arne Nævra. – Og for noen kulisser de lever i: grønn og frodig fjelltropeskog med kjempetrær overvokst av slyngplanter, bregner og lav. Det er morsomt å kunne vise helt andre sider av dette spennende landet enn det folk tenker på ut fra et grusomt nyhetsbilde under folkemordet i 1994, sier Nævra. – På reisen møtte vi stort sett smil og gjestfrihet, ikke minst fra den rwandiske regjeringen som hjalp oss på alle plan.

Om serien
"Villdyr og villmark" er en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. – Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien har Arne Nævra blant annet besøkt russiske villmarker. I de to første programmene besøkte vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Nævra avtalte møte med her, var den russiske brunbjørnen.

Vi har også opplevd oppsiktsvekkende scener med Nævra sammen med en russisk forker som lever blant titalls isbjørner på en øy i russisk Arktis.

Det blir også stevnemøte med fjellgorillaene i Rwanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40 / 99 25 37 38, naevra@online.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83