Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. juni 2000 kl 20.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 29. juni kl 20.30
Min hage (2:9)

Arkitektens hage

Eli Kjær lever av å regissere naturen. Hun er utdannet gartner og landskapsarkitekt og planlegger hager og parkanlegg på Vestlandet. Det bærer også hennes egen hage preg av. På ei hylle over Sandane sentrum i Nordfjord har hun og mannen Harald sitt private hagerike. Her har de i 16 år boltret seg på en tre mål stor tomt og har snart 1000 ulike planter, busker og trær som skal ha pleie og stell.

De grønne \"vennene\" står ikke tilfeldig plassert på tomta. Hagearkitekten har komponert, møblert og strukturert både på tegnebrettet og ute i det fri for å skape spenning og harmoni rundt huset. Og med stauder, busker og trær har hagen fått flere etasjer og rom som er knyttet sammen med helleganger og trapper i gråstein.

Gunstig klima
Nordfjordklimaet under berghammeren på Sandane er av de beste i landet. Derfor har Eli og Harald eksperimentert med sjeldne planter og trær som vanligvis bare finner seg til rette på sørligere breddegrader. De er ofte blitt positivt overrasket over hvor mange vekster som klarer seg her så langt mot nord. Erfaringene fra egen hage har Eli ofte brukt i planleggingen av nye parkanlegg i forbindelse med bankbygg, sykehus og kirkegårder.

Ny stil
Eli Kjær er kjent for å bruke runde former i hageanleggene sine. Men de to siste årene har hun komponert en ny og mer rettvinklet hage hjemme på Sandane. Her har plenen måttet vike for telgstein, fliser og gråsteinsheller. Og rosene har fått innpass i store mengder. Harald har dekorert anlegget med spennende steinskulpturer, og et gammelt drivhus har fått peis og fliser og blitt hagestue.

Nyttige tips
I kveld møter vi Eli og Harald Kjær i sommerserien Min hage. De kan gi gode tips om organisering og opparbeiding av en frodig hage. Og ikke minst vil de vise oss det vakre de
har skapt med sine kunnskaper og grønne fingre.

Om serien
\"Min hage\" er sommertilbudet fra Naturredaksjonen i ni uker framover. Serien byr på en sommerlig vandring som bringer oss rundt til landets vakreste hager. Ut i naturen tar sommerferie, men mange av de faste bidragsyterne til dette ukentlige programmet har brukt våren og forsommeren til å lage disse hageprogrammene.

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilder
1. Eli og Harald Kjær i den romantiske hagen sin på Sandane.
2. En hage trenger ikke være bare plen og rosebed. Her har Eli og Harald Kjær mye spennende å vise fram mellom vann og helleganger.

Naturprogram fra NRK Sogn og Fjordane
Ved Arve Sandal og Steinar Lote
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41