Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. oktober 2005 kl 22.05 Dok1: Jon Blund - en sosialistisk supermann

Sosialismens Supermann

Jannicke Systad Jacobsen (bildet) har laget dokumentaren om Sandmann og øst-tyskerne. (Foto: Medieoperatørene AS)
Jannicke Systad Jacobsen (bildet) har laget dokumentaren om Sandmann og øst-tyskerne. (Foto: Medieoperatørene AS)
En norsk dokumentar forteller at Jon Blund fra "Jul i Skomakergata" er basert på dukkeanimasjonen Sandmann fra det tidligere øst-tyske DDR-fjernsynet. Fra slutten av 50-tallet og framover var han alle øst-tyske barns ideelle onkel og sosialistiske veiviser på barne-tv.

Sandmann dukket første gang opp i øst-tysk fjernsyn den 22. november 1959. Som karakter reflekterer Sandmann kappløpet mellom DDR og Vest-Tyskland, der det var om å gjøre for øst-tyskerne å vise at sosialismen var bedre og mer effektiv enn kapitalismen.

Romfart og Trabant
Derfor ser vi alltid Sandmann der det skjer – han marsjerer i spissen for ungdomspionerene i partiet, han kjører Trabant og han deltar aktivt i romfarten.

Gjennom daglige sendinger promoterte Sandmann det sosialistiske budskapet til øst-tyske barn. Sandmann sto for framtidsoptimisme, teknisk utvikling og solidaritet.

Speilbilde av Øst-Tyskland
Vi får også se hvordan Sandmann-filmene forandret seg ettersom det øst-tyske samfunnet forandret seg. Livet til Sandmann speilet Øst-Tysklands historie.

I Jannicke Systad Jacobsens (Medieoperatørene AS) underfundige dokumentar kan vi kaste et blikk tilbake på sosialismens vekst og fall i Øst-Tyskland – sett gjennom Sandmann-filmene.

Norsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Sandmann - historien om en sosialistisk supermann
Produsert av: Medieoperatørene AS
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57