Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. juli 2008 kl 20.10 Planeten vår - framtiden

Bevaring av artene – kappløp med tiden

Planeten vår: Hvor mange arter er det viktig å bevare for framtiden? (Foto: BBC Worldwide)
Planeten vår: Hvor mange arter er det viktig å bevare for framtiden? (Foto: BBC Worldwide)
Hvordan skal vi velge hvilke arter vi vil bevare? Hvorfor skal vi bry oss om å redde utrydningstruede arter? Hvorfor skal vi redde pandaen? Verdens ledende eksperter har svarene.

Den sjette utrydningsfasen – har krisen virkelig kommet så langt? "Planeten vår" oppdaget tidligere den mongolske gasellen som det siste store tilskuddet til faunaen i Asia. Men hvorfor filmet de ikke Saiga-antilopen som for 15 år siden var en sensasjon i en annen serie? Svaret er at Saiga-antilopen nå er på grensen til å bli utryddet. Martyn Colbeck og Dr. Milner-Gulland, ekspert på Saiga-antilopen, forteller oss hvorfor.

Dokumentaren oppdager også hvorfor det er problemer i en del av Etiopia. Der har folk bosatt seg i fjellsidene, og tvunget dyrene opp på fjelltoppene. I nordlige strøk på planeten vår prøver isbjørner å drepe en hvalross. De er sultne fordi det varmere klimaet smelter isflakene isbjørnene pleide å bruke når de jaktet på sel.

Men hvor stort er problemet? Ahmed Djoghlaf, sjef for FNs gruppe for biologisk mangfold, forteller om hvor mange arter som er utryddet, og en annen ledende ekspert argumenterer med at vi ikke vet eksakt hvor mange arter som fins. Professor Edward Wilson forteller om viktigheten av å bevare insektene.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dokumentar, produsert av BBC Worldwide (2006)
Originaltittel: "Planet Earth – The Future"
Episodetittel: "Saving Species"
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no