Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. desember 2001 kl 23.15 Trendjegere

Ungdomstrender og jeans

Med blikk for trender: Christine Detlefsen og Frederick Willems er designere ved Levi´s hovedkvarter for Europa i Brussel. (Foto: BBC)
Med blikk for trender: Christine Detlefsen og Frederick Willems er designere ved Levi´s hovedkvarter for Europa i Brussel. (Foto: BBC)
Blå jeans, dongeribukser, olabukser, denim…kjært plagg har mange navn. Gjennom nesten 150 år kunne verdens største produsent av jeans, Levi’s, vise til konstant vekst i markedet. Så kom omslaget, og mot slutten av 90-tallet gikk regnskapet for første gang i minus.

For å snu utviklingen knyttet Levi´s til seg et nett av unge mennesker med blikk for trender, for om mulig å reflektere dette i sine produkter og vinkle nye jeanstyper mot ungdomsmarkedet.

I dokumentarserien ”Trendjegere” skal vi blant annet til London. Der viser installasjonskunstneren og fotografen Stuart Walker hvordan utslitte ting han finner langs Themsens bredder blir til kunstobjekter og fotonmotiver.

Christine Detlefsen og Fredercik Willems, begge designere ved Levi’s hovedkontor for Europa i Brussel, er kommet på besøk og følger interessert med. - Kanskje de utvaskete fargene, de slitte og ru overflatene på disse gjenstandene kan inkorporeres i vår jeanskolleksjon? undrer de.

Designer Engineered Jeans
Dette var i forfjor, og allerede i fjor vår var Christines nye buksetyper (”Designer Engineered Jeans” som de kalles på fagspråket) på plass i butikkene. Tekstilene varierer fra resirkulert til solbleket dongeri. - En refleks av ideen om gjenbruk, antyder Christine.

Trendy Kina?
Hvert halvår kaller Christine og Frederick inn selskapets trendjegere i Amsterdam, Barcelona, Brussel, London, Milano, Paris og Stockholm til hovedkvarteret i Brussel. Selv reiser de to mye.

I dokumentaren følger vi dem til Beijing hvor de oppsøker miljøer så nedslitte og grimete at de vegrer seg for å fotografere og videofilme. Med seg i bagasjen hjem har de en mengde prøver og ideer.

Vel hjemme følger vi dem i prosessen fram mot prototyper for nye jeansmodeller. Ideen om bruk av resirkulert stoff møter først motstand i selskapets ledelse i Europa, men vinner senere igjennom. Christines ”Designer Engineered” prototyper blir satt i masseproduksjon.

Om ”Trendjegere”
Hva er inne, hva er ute, hva er cool? Å være trendjeger er en ny profesjon som det engelske byrået Informer nærmest har opphøyet til en kunst. I første del av serien ”Trendjegere” fulgte vi med jegerne fra byrået Informer i London. I andre del følger vi med designere og trendjegere hos verdens største produsent av jeans – Levi´s – til Amsterdam, Barcelona, Beijing, Brussel, London, Milano, Paris og Stockholm. Tredje og siste del av serien handler om trender innen mat.

Engelsk dokumentar, produsert av Middlemarch production for BBC
Originaltittel: Coolhunters
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Med blikk for trender: Christine Detlefsen og Frederick Willems er designere ved Levi´s hovedkvarter for Europa i Brussel. (Foto: BBC)