Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. mars 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 12. mars kl 18.30
Newton (10:17)

Lurer du på hva stoffet i kåpen din er laget av?

Tema i kveldens \"Newton\" handler mest om stoffer, men også om hud. Og selvsagt blir det et nytt avsnitt av \"Arild i Amasonas\".

Har du tenkt på hva alle de nye stoffene i klærne vi har på oss egentlig inneholder? Fleece, for eksempel, eller mikrofiber, eller viskose eller goretex. Og hvilke egenskaper har disse ulike materialene? Hvorfor kan vi ikke bare bruke ull og bomull slik vi alltid har gjort?

Ole har truffet en ekspert på området, og hun forteller blant annet at en fiber laget av olje kan være 10.000 meter lang og veie ett gram! Er sånt mulig? Hun snakker også om hva det forskes på når det gjelder klær, for eksempel ytterjakker med batteridrevet varmeelement. Det kunne vært noe en kald vinterdag! Eller fiber med hulrom inni som kan fylles med antisvettemiddel, parfyme, myggmiddel eller hva behovet måtte være. Mulighetene er tilsynelatende uendelige.

Hva med huden vår
Innenfor alle klærne er det hud. Hud som flasser, hud som produserer talg som igjen utvikler seg til kviser. Men fortvil ikke: Hudlege Ole Fyrand sier at det fins gode midler mot kviser, så ingen behøver å være plaget av kviser i dag. Fyrand forteller litt om huden generelt og for eksempel om hva som skjer i kroppen når vi svetter.

Arild i Amasonas
Arild er på krokodillejakt. Om natten drar han sammen med noen kjentfolk ut i en liten båt og lyser etter krokodiller. Når krokodillene får lyset fra lommelykten i øynene, blir de helt paralysert og kan fanges med bare hendene, hvis man tør! Arild har med seg en som kan og tør. Når dagslyset kommer, studeres krokodillen inngående.

Som alltid i \"Newton\" er det også i dag svar på konkurranser, premier og ny konkurranse.

NRK1 søndag kl 18.30

Bilde
Ole viser noe av sin hud i kveldens program.

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder Ole Andr\' Sivertsen
Regi: Trine Aune
Prosjektleder; Kirsti Asskildt

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53