Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. februar 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Tilbake til nåtiden

Brødrene Dal med Kvanterattet og Bodil Suhrke-Fæhrt (Grethe Kausland). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Dal med Kvanterattet og Bodil Suhrke-Fæhrt (Grethe Kausland). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Dal greier seg med et nødskrik ut av den farlige situasjonen fra forrige gang. Et tidligere skummelt bekjentskap fra 1905 dukker imidlertid opp og driver brødrene og historien videre. Men naturens gang tvinger dem til å dra tilbake til nåtiden.

Til tross for Fortellerens stadig mer utspekulerte forsøk på å gå bak ryggen på brødrene, historien og avansert teknologi, så må naturen gå sin gang. Det er ikke noe å legge skjul på, for første gang må en av brødrene faktisk på do. Og han nekter å gjøre det under de sanitære forhold som rådet for flere hundre år siden. De tre bestemmer seg derfor for en snartur innom vår egen tid.

Full forvirring
Og det skal de være glade for at de gjør! For hjemme ser det ikke ut. Og ikke bare det; Mette-Mari, Joste og Snerting er forsvunnet.

Det viser seg at Mette-Mari fortsatt er i store vanskeligheter fordi skurkene har tatt i bruk de mest bestialske metoder for å få henne til å fortelle det hun ikke har peiling på at hun ikke vet.

Joste og Snerting på sin side leter etter Mette-Mari. Til å begynne med famler de i blinde, men de får heldigvis uventet hjelp, og nærmer seg stedet der Mette-Mari holdes fanget.

Forvirringen hjemme hos brødrene Dal er fortsatt stor. Hvor er det blitt av nevøene og niesen?

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen.

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent.

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad , tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,

Sendes også i Nett-TV-