Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. november 2003 kl 20.05 Michael Moores USA

Med humor som våpen

I kveld er dødsstraff et tema i
I kveld er dødsstraff et tema i "Michael Moores USA".
Michael Moore setter som vanlig ting på spissen. I kveld arrangerer han en "familiefeide" mellom brødrene George W. Bush og Jeb Bush hvor utgangspunktet er hvem som klarer å henrette flest fanger.

Episoden er laget mens president George W. Bush var guvernør i Texas og broren Jeb Bush var guvernør i Florida. De to brødrene var to av de mest entusiastiske tilhengerne av dødsstraff.

I kveldens episode av "Michael Moores USA" blir selvsagt brødrenes politiske standpunkt fremstilt på en sært spesiell måte, toppet med et show i forkant av en faktisk henrettelse i Texas, for å piske opp stemningen.

Trygge lommebøker
I kveld får også Michael Moore svarte amerikanere til å bytte ut sin svarte lommebok, men en tryggere farge som knall oransje. Bakgrunnen er at en svart mann ble skutt av politiet da han dro fram lommeboken for å legitimere seg, fordi politiet syntes lommeboken hans lignet et skytevåpen.

Om Michael Moore
Michael Moore omtales som et helrødt fyrverkeri av en satiriker, aktivist og patriot. Han forarger og morer seere og lesere verden over med sin humoristiske, men flengende kritikk av maktmennesker, korrupsjon og dobbeltmoral i USA. Både i filmene, bøkene og tv-serien bruker han humor som våpen.

Moore slo gjennom med dokumentaren "Roger and Me" i 1989, og vant i år Oscar for filmen "Bowling for Columbine" . Han har nettopp kommet ut med boka "Dude, Where’s My Country?" som suste rett til topps på New York Times’ bestselgerliste. Hans forrige bok, "Stupid White Men", var USAs mest solgte faktabok i 2002 og solgte mer enn fire millioner eksemplarer verden over.

TV-serien "The Awful Truth", som på norsk har fått tittelen "Michael Moores USA", er tatt opp i 2000. Likevel er den fortsatt skremmende aktuell.

Reprise på NRK2
Er du ute på byen fredag kveld, eller har lagt deg, kan du se "Michael Moores USA" i reprise på NRK2 mandager i prime time.

Innkjøpt amerikansk satiredokumentar
Originaltittel: The Awful Truth
Regissør: Michael Moore
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/ 98 48 02 78