Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. juni 2001 kl 19.45 Sommerkonsert i Holmenkollen

Musikalske opplevelse

Oslo Filharmoniske Orkester spiller i Holmenkollen for 18. gang i år (NRK-foto: Ole Kaland)
Oslo Filharmoniske Orkester spiller i Holmenkollen for 18. gang i år (NRK-foto: Ole Kaland)
For 18. gang kan også i år seerne glede seg over musikalske opplevelser i vakre omgivelser i Holmenkollen med Oslo Filharmoniske Orkester. Årets solist er Norges velkjente sopran Solveig Kringlebotn, og dirigent er Manfred Honeck. Medvirker gjør også Oslo Filharmoniske Kor som gjester Sommerkonserten for første gang.

Det blir høydepunkter fra sal og scene med velkjente klassikere fra operaens og ballettens verden. Stykkene fremføres i en fargerik forestilling med dramatikk og overraskelser i og rundt Besserudtjernet.

Kritikerrost
Oslo Filharmoniske Orkester er Norges største symfoniorkester med en besetning på 109 musikere. Siden 1919 har orkestret stått for høy kunstnerisk kvalitet, noe som gjenspeiles i valg av dirigenter, solister og program. Orkestret nyter stor internasjonal anerkjennelse og er i dag etterspurt over hele verden. De store musikkbyene i Europa, Nord-Amerika og Asia, samt internasjonale musikkfestivaler som BBC Proms i London, Edinburghfestivalen og Festspillene i Salzburg besøkes jevnlig. De senere år er det lagt økende vekt på turnévirksomhet i Norge.

Oslo Filharmoniske Kor entrer scenen i Holmenkollen for første gang. Koret består av 130 sangere, og blir ledet av dirigent Tore Erik Mohn. De siste årene har koret gjennomført en rekke utfordrende og kritikerroste oppgaver med Oslo Filharmoniske Orkester. I Holmenkollen skal koret synge fra verk både av Wagner, von Weber og Verdi.

Solveig Kringlebotn
Norges kjente sopran, Solveig Kringlebotn, har høstet stor internasjonal anerkjennelse, og fikk strålende omtale da hun gjestet Metropolitan Operaen i New York i september i fjor. Hun har også opptrådt på operaen i Paris og London. Solveig gjestet sist Holmenkollen da hun i vinter – på selveste Holmenkollsøndagen – fremførte ”Ja, vi elsker” og ”Kongesangen” stående øverst på ”kulen”. Fra denne modige og vakre fremførelsen tar hun under årets Sommerkonsert sats, kaster seg ut i bakken, frem til scenen og Oslo Filharmoniske Orkester. Det blir garantert ”Solveigs sang” i Holmenkollen!

Dirigent Honeck
Østerrikeren Manfred Honeck er etterspurt som dirigent over store deler av verden, og har dirigert en rekke kjente orkestre. Honeck er første gjestedirigent for Oslo Filharmoniske Orkester og har ledet orkestret under flere turneer i Europa. I inneværende sesong er han også engasjert som sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester.

Ballett på Besserudtjernet
På plattingen i tjernet danses utdrag fra Den Norske Operas oppsetning ”Romeo og Julie”. Danserne er Richard Suttie, Mariusz Malecki og Ingrid Lorentzen – alle tre fra Nasjonalballetten. Denne balletten, koreografert av Michael Corder, hadde verdenspremiere i Den Norske Opera i 1992, og var laget spesielt for Den Norske Nasjonalballett. Til musikk av Prokofjev har Corder lagt vekt på å formidle den tøffe virkeligheten, hvordan og hvorfor feiden mellom familiene Montague og Capulet måtte føre til to unge menneskers død.

Det blir en litt annen dans når dansere fra Bårdar Danseteater dukker opp med sine elleville sprell.

Program:
Giuseppe Verdi
Ouverture til ”Skjebnens makt”

Richard Wagner
Kor og arie fra ”Tannhäuser”

Carl Maria von Weber
Jegerkor fra ”Jegerbruden”

Sergej Prokofjev
Fra ”Romeo og Julie”:
Mataguene og Capuletene – Den unge Julie – Dans – Tybalts død

Waldemar Thrane
Aagots fjeldsang fra ”Fjeldeventyret”

Giuseppe Verdi
Slavekoret fra ”Nebukadnesar”

Giacomo Puccini
Arie fra ”Madame Butterfly”

Giuseppe Verdi
Triumfmarsj fra ”Aida”

Johan Halvorsen
”Bojarenes inntogsmarsj”


Egenprodusert konsert fra Kulturavdelingen
Opplegg og regi: Stein-Roger Bull
Prosjektleder Anne Røthing
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Oslo Filharmoniske Orkester spiller i Holmenkollen for 18. gang i år (NRK-foto: Ole Kaland)
2.Sommerkonserten i Holmenkollen er både en musikk- og naturopplevelse (NRK-foto: Ole Kaland)
3.Som i fjor er Manfred Honeck dirigent for Oslo Filharmoniske Orkester (NRK-foto: Ole Kaland)
4. Solveig Kringlebotn og produsent Stein-Roger Bull gleder seg til årets sommerkonsert. Her er de på prøve i kostymelageret i NRK. (NRK-foto: Ole Kaland)