Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. januar 1999 kl 18.55 I Helge Ingstads fotspor gjennom Canada

I Helge Ingstads fotspor gjennom Canada

NRK1 lørdag 2. januar 1999 kl 18.55
I Helge Ingstads fotspor gjennom Canada

Spennende jakt i villmarken

I 70 år har Helge Ingstads bok \"Pelsjegerliv\" inspirert eventyrlysten ungdom. Sist høst reiste hans barnebarn, Eirik Ingstad Sandberg sammen med Stein P. Aasheim og Vegard Ulvang tilbake til bestefarens gamle jaktmarker på leting etter pelsjegerhytta som i alle år har vært omringet av mystikk. Det ble et spennende møte med Canadas villmark.
Det var på hytta ved Elgsjøen i den mest øde delen av Canadas villlmark at forskeren, forfatteren og historikeren Helge Ingstad la grunnlaget for sitt eventyrlige liv. I 1926 solgte den 26 år gamle eventyreren alt han eide og reiste til Canada for å leve livet som pelsjeger. Med hunder, slede og kano tilbragte han fire år i villmarken.
Utallige guttedrømmer har sitt utspring i Ingstads beretninger i boka \"Pelsjegerliv\". Fortsatt trykkes boka i nye opplag. For Helge Ingstad pelsjegerliv var et eventyr. Men til tross for mange forsøk har ingen greid å finne igjen pelsjegerhytta hans.
\"The land beyond\"
Ingstad selv var heller ikke i stand til å hjelpe. I 1926 fantes det ikke kart over dette området. Dette var \"The land beyond\". Ingen hvit mann hadde vært der før. Vi kalte det bare \"The Country\", minnes Ingstad i dag. Beskrivelsen i Pelsjegerliv er altfor omtrentlig til å være en fullgod veiviser.
- Vi la i vei med en følelse av å lete etter nåla i høystakken. Området hvor hytta kunne være var så stort som hele Vestfold. Det hele utviklet seg til en ulidelig spennende skattejakt. Underveis måtte vi hanskes med innpåslitne bjørner og svømme gjennom bunnløse sumper, forteller Stein P. Aasheim.

Tilfeldigheter
Tilfeldighetene ville ha det til at Helge Ingstads eget barnebarn var den første som etter 70 år fant bestefarens gamle, morkne hytte.
Fra de gamle hustuftene fulgte de norske eventyrerne Ingstads spor videre til Thelon River, en av de lengste elvene på tundraen. I 1928 nådde han, som den første hvite, inn til kildene av denne elva med sitt hundespann. Året etter var det imidlertid Ingstads pelsjegervenn, Hjalmar Dale fra Dale i Hordaland, som ble den første som padlet på Thelon.
Den unge Ingstad, Aasheim og Ulvang fortsetter videre videre i Dales kjølvann. Det ble en spennende og fuktig opplevelse da de satte seg fore å padle ned de fossene som Dale gikk rundt.
Helge Ingstad tilbragte etter hvert en hel vinter sammen med \"reinsdyreterne\" øst for Store Slavesjø. I programmet møter vi de gamle \"reinsdyreterne\" som husket den gang han jaktet sammen med dem på tundraen.

Vi møter også den 99 år gamle Ingstad hjemme på Vettakollen.
Med på den spennende villmarksturen var også Torbjørn Storskjær fra Tysfjord og Jan Fasting fra Arendal. Filmfotograf Nils Lund fra Tønsberg hadde den krevende oppgaven å holde kanoen på rett kjøl samtidig som han skulle dokumentere villmarkseventyret.

NRK1 lørdag kl 18.55

Bilder (Elektronisk via NTB/Data- tv/Internett)
1. - Her omtrent må den gamle hytten min ligge, forteller 99 år gamle Helge Ingstad til Stein P. Aasheim (f.v.), barnebarnet Eirik Ingstad og Vegard Ulvang.

2. Eirik Ingstad Sandberg og Vegard Ulvang på Thelon River, en av de lengste elvene på tundraen.

Norsk dokumentar
Ved Stein P. Aasheim
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364


Til redaksjonen: Bildene ligger på 31. desember 1998
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer