Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. mars 2008 kl 22.30 Migrapolis: Å gjøre gull av gråstein

Ingen uoverstigelige hinder

Mariann Vestbøstad satser fullt mot Paralympics i Beijing. (Foto: NRK)
Mariann Vestbøstad satser fullt mot Paralympics i Beijing. (Foto: NRK)
Noen mennesker møter hindringer i livet som synes uoverkommelige. I Migrapolis blir vi kjent tre personer som har gjort personlige utfordringer til en styrke.

Som toåring ble Mariann Vestbøstad (23) involvert i en bilulykke, påkjørt av en lastebil idet hun løp ut i veien. Hun måtte amputere det ene beinet, men tross Marianns store handikap har hun snudd det negative til noe positivt og satser for fullt på svømming. Hun har drevet med svømming i fem år, og har allerede vunnet mange NM-titler og en fjerdeplass i Paralympics i Athen. Nå satser hun for fullt mot Paralympics i Beijing.

- Egentlig så ser jeg på meg selv som en helt vanlig person og er ikke noe forskjellig fra andre. Det er bare en fot som mangler, og hva er det liksom?

Under nullpunktet
Abdullahi Moh Alason flyktet fra Somalia da han var 17 år. Det var hans mor som sendte ham ut for hun var redd for at han skulle bli barnesoldat.

Fra krig og sult flyktet Abdullahi. Da han kom til Norge, var han helt alene i ukjente omgivelser hvor ingen kjente hans smerte og psykiske tilstand. Han sier selv at han begynte under nullpunktet.

I dag er Abdullahi leder av kulturstyret i Kristiansand kommune og lokal kjendis. Han kom til Norge på julaften og ser på seg selv som en julegave til nordmenn.

Oppturens Hvite busser
Helga Arntzen (66) ble født i Tyskland under krigen. Barndommen var preget av alkoholisme, vold, overgrep, sykdom og sult.

Det var kjærligheten som brakte henne til Norge i 1965. Helga er en pioner innen fredsarbeid i Norge. Hun startet Hvite busser, et prosjekt over 130 000 skoleelever har deltatt i. Dette gründerprosjektet var basert på hennes sterke samfunnsengasjement fra oppveksten i Øst- og Vest-Tyskland.

Helga er nå drivkraft for et fredshus i Risør. Hun har mottatt Kongens fortjenestmedalje for sitt arbeid med Hvite busser, og hun er aktiv i flere organisasjoner. I fjor ble Helga kåret som "Top10"-innvandrer i 2007.

-Viljen til å ville noe, skaper evnen, sier Helga Arntzen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 steinar.dahl@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no