Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. desember 2000 kl 20.35 I fattigdom for menneskene

I fattigdom for menneskene (ttv)


NRK1 nyttårsaften søndag 31. desember kl 20.35
I fattigdom for menneskene

Syv nonner og en pater på Tautra

Våren 1999 kom sju nonner og en irsk pater til den lille, idylliske øya Tautra midt i Trondheimsfjorden for å etablere et nytt cistercienserkloster nær ruinene av det opprinnelige klosteret fra 1207. En av dem var den norske nonnen og tidligere journalisten Hanne Berentsen.

I kveldens program følger vi nonnene og pateren, som alle får undervisning i norsk og kulturhistorie, på nært hold gjennom et helt år. Vi følger dem i hverdag og fest, arbeid og bønn. To av nonnene er norske, og fem er amerikanere - alle er de voksne damer som har bestemt seg for å satse på et klosterliv i Norge.

Søster Hanne Maria gikk i kloster i USA for seks år siden. Da sendte NRK et dokumentarprogram om henne og klostertilværelsen i Wrentham utenfor Boston.

- Gud ville at jeg skulle komme tilbake hit og drive kloster, sier søster Hanne Maria, som har funnet den store stillheten på Tautra Mariakloster.

Småbruk
Sterke krefter både i det norske katolske miljøet og i lokalmiljøet i Frosta kommune har i mange år arbeidet for å få lagt forholdene til rette for å gjenopprette et klosterliv i naturskjønne omgivelser på Tautra. Nå er nonnene på plass - foreløpig på det lille småbruket Bakken, med kapell i stua i et vanlig, norsk husbankhus.

Nonnene utvikler seg gjennom bønn. De dyrker grønnsaker, produserer vokslys og en meget populær urtesåpe for å finansierer sitt enkle liv. De håper å komme i gang med byggingen av en ordentlig klosterbygning og et skikkelig kapell på eiendommen i løpet av de nærmeste årene.

Pater Michael fra Irland bor på nabogården. Han er nonnenes prest. Han deltar i bønner og hjelper dem ved å ta i et tak.

Cisterciensordenen
Ordenen er en romersk-katolsk munkeorden som ble grunnlagt i 1098. Den preges av strenge ordensregler med mye bønn og arbeidsplikt i klosteret. Ingen har arbeid utenfor klosteret
Den mest kjente representant for ordenen i Norge er biskop Johan Willem Gran, som var katolsk biskop i Oslo i årene 1964-1983.

NRK1 søndag kl 20.35

Egenproduksjon fra NRK Riks-TV Tyholt, Trondheim
Prosjektleder/producer: Henning Skjæret, tlf: 73881711/95031931, faks: 73881749
E-mail: henning.skjaret@nrk.no
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Cisterciensernonnene i Tautra Mariakloster, sammen med sin prest. Fra venstre søster Rosemary (priorinne), søster Lisbeth, søster Gilchrist, søster Ina, søster Nettie, søster Marjoe, søster Hanne Maria og presten fader Michael. (Foto: Henning Skjæret).