Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. september 2000 kl 23.25 Kjærlighet på Havklev

Kjærlighet på Havklev (t)


NRK2 fredag 29. september kl 23.25
Kjærlighet på Havklev

En storgård på kjøpet

Det var absolutt ikke den store drømmen som gikk i oppfyllelse for medisinerstudenten Merete da hun og forloveden Hans overtok slektsgården Havklev i Danmark. Kveldens danske dokumentar følger menneskene på Havklev før, under og etter generasjonsskiftet på den sønderjyske storgården, som ligger vakkert til ved Åbenråfjorden.

Merete vokste opp i et villastrøk i København og har alltid villet reise ut og skaffe seg en jobb langt fra Danmark. Hun var godt i gang med medisinstudiene da hun møtte odelsgutten Hans.

- Det var enormt upraktisk å bli kjæreste med en bonde fra Åbenrå, sier Merete som aldri hadde drømt om å bli bondekone. Men kjærligheten til Hans seiret. Etter en tid valgte hun å fortsette sin utdannelse i Århus, nær slektsgården.

For Hans derimot var det en lang livsdrøm som ble oppfylt da han som syvende generasjon overtok slektsgården og flyttet inn i våningshuset sammen med Merete.

Døende tradisjon
I Danmark er det ikke lenger så vanlig at slektsgården går videre til den eldste sønnen. Og enda mer sjelden er det at foreldrene blir boende i våningshuset. Men slik er det altså på slektsgården Havklev som består av 110 mål og 90 kyr. Hans har drevet gården noen år sammen med sin far, Hans Fredrik. Han har allerede satt sitt preg på produksjonen ved å gå over til økologisk jordbruk. Men når han nå flytter inn i våningshuset, overtar han også det fulle ansvar for driften, foreldrene og forloveden Merethe.

Dokumentaren viser at det er et puslespill å få begge generasjoner i huset til å trives sammen og hver for seg. For nå må Hans Fredrik banke på når han går inn i huset, der han har bodd i 70 år!

NRK2 fredag kl 23.25

Dansk dokumentar fra DR1
Originaltittel: Kærlighed på Havklev
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049264, Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
1. Byjenta Merete fikk en stor slektsgård på Åbenrå på kjøpet da hun forlovet seg med odelsgutten Hans.

2. Ekteparet Gerda og Hans Fredrik står foran et generasjonskifte på slektsgården Havklev. (Foto: Dorthe Studsgardt)