Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. oktober 1999 kl 23.00 Best i verden

Best i verden (ttv)


NRK2 torsdag 28. oktober kl 23.00
Best i verden (7:9)

Bærer stolt sitt hodeplagg

- Islam er ikke noen søndagsreligion, men en religion som vi sover, våkner og lever med. Noen ganger er det vanskelig å være muslim, f.eks. når jeg blir mobbet fordi jeg går med hodeplagg, sier Fatima (18) fra Oslo. Hun er en av dem vi møter i kveldens utgave av \"Best i verden\", som har \"tro\" som tema.
Nå ser Fatima etter en jobb som kontormedarbeider, men hun tenker mye på at arbeidsgiverne ikke vil ansette henne på grunn av hodeplagget.
Fatima mener at det er Gud som påbyr kvinnene å bære hodeplagg for å dekke seg til. I dag ser vi at også tokulturelle jenter velger å begynne med hodeplagg, selv om foreldrene ikke krever det.
For den muslimske jenta er hodeplagget en identitet. Det viser hvem hun er. På jentefester kler imidlertid Fatima seg akkurat som hun vil, og da foretrekker hun lange, trange kjoler.
Fatima kommer fra Irak, men har bodd i Norge siden hun var ni år. Hun er vokst opp med praktiserende foreldre og ønsker å lære mer om islam for sin egen del. - Vesten må slutte å ha så mange fordommer mot islam. Muslimer og islam er to forskjellige ting, og det er mange muslimer som tar mer vare på tradisjonene enn på religionen sin, sier Fatima.

Prediker på tunnelbanen
Andreas (22) synger og prediker på tunnelbanen i Stockholm. Han og kameratene forsøker å få kontakt med mennesker og fortelle om sin tro på Gud. De forsøker ganske enkelt å frelse sjeler.
Langt ifra alle er med på notene. Noen nekter å høre på, og andre kommer med motargumenter. Men for Andreas er det viktig å spre sitt budskap. Han er en sann misjonær. Når han flyr sitt lille enmotorsfly, kan det hende at han ber en bønn for landet, regjeringen og statsministeren.

Orgasmens madonna
Vi har alle våre guder og helgener. Kristne har Jesus. Muslimene har Allah, og katolikkene har Jomfru Maria. 29 år gamle Susanne Larsen har orgasmen. Hun er sekretariatsleder og tilhenger av Orgasmens Madonnas Kirke. Her tilber man maleriet \"Orgasmens madonna\" for å få et rikere (sex)liv.

Om serien
\"Best i verden\" er et samarbeidsprosjekt mellom ungdomsredaksjonene i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Grunntanken i programkonseptet er å se på likheter og ulikheter i ungdomskulturen i Norden.
Hvert av programmene har ett tema, som hver av redaksjonene skal belyse på sin spesifikke måte. Vi møter nordisk ungdom i deres hverdag. Gjennom dem får vi bekreftet eller avkreftet myter og fordommer vi har. Kanskje finner vi til og med noen nye å spinne videre på.

NRK2 torsdag kl 23.00

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1) Fatima Khalil (18) fra Irak bærer med stolthet sitt hodeplagg i Oslo. (Foto: Ellen Høvik).
2) Andreas Gustafsson (22) prediker på t-banen i Stockholm. (Foto: Kristin Olson).

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Prosjektleder. Chris Amble: 23047354
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123