Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 19. mars 2004 kl 00.05 Singel og sang

Rocken blir født

Elvis Presley ble verdens første rockestjerne.
Elvis Presley ble verdens første rockestjerne.
I januar 1956 opptrådte Elvis for første gang på fjernsyn, og i løpet av få måneder var USA besatt av rock’n roll. I tredje del av serien "Singel og sang" ser vi på hvordan den svarte bluesen og hvite countrymusikken skapte en helt ny sjanger.

Mens tenåringer lot seg rive med i Elvis-hysteriet, var foreldrene forferdet. Ikke bare av Elvis Presleys stemme, men også av oppførselen som mange fant både utuktig og suggererende. De fleste håpet at det kun vil være en døgnflue, men tok grundig feil. Rock’n roll var født.

Krysning mellom svart og hvit musikk
Presley kom fra sørstatene der krysningen av svart og hvit musikk sto sterkt. Mens landsbygdas hvite hillbilly-musikk gled over i country og honky-tonk, ble bluesen rocket opp da mange svarte flyttet til byene etter andre verdenskrig.

På 50-tallet gjorde de bærbare radioene musikk lettere tilgjengelig, og den svarte musikken falt i smak hos hvite ungdommer. I motsetning til den polerte storbandsmusikken hadde bluesen særlig en seksuell spenning, med både suggererende rytmer og sangtekster.

I tredje del av serien snakker blant andre Loretta Flynn, Pat Boone, B.B. King, Keith Richards, Ray Charles, Van Morrison og Willie Nelson om sitt forhold til brytningene og sammensmeltingen som forårsaket rocken.

Den musikalske reisen tar oss blant annet med innom legendariske "Saint Louis Blues", Ledbellys bluestolkninger, Hank Williams, Muddy Waters, Louis Jordan og Bill Haley & His Comets.

Om serien
Noen sanger smyger seg umerkelig inn i bevisstheten din, og før du vet ordet av det, går du konstant rundt og nynner på melodien, ute av stand til å få den vekk. I denne prisbelønte serien reiser vi gjennom populærmusikkens historie – fra tidligere tiders helter som Louis Armstrong og George Gershwin til dagens popidoler som Madonna og Kylie Minogue.

Gjennom intervjuer med artister, komponister, anmeldere, forfattere og andre musikkelskere gir denne serien et unikt bilde av populærmusikkens utvikling fra ragtime på begynnelsen av 1900-tallet til vår tids pop. Serien kan blant annet by på intervjuer med artister som Burt Bacharach, Tony Bennett, Ray Charles, Keith Richards og Kylie Minogue – i tillegg til masse musikk.

Til tross for at den åtte episoder lange serien er britisk, er det USA som dominerer – på samme måte som amerikanerne har dominert populærmusikken det siste århundret.

Innkjøpt musikkprogram fra BBC
Originaltittel: "Walk On By"
Norske kommentarer lest av Jostein Pedersen.
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252