Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. januar 2001 kl 20.10 Apokalypse nå - eller aldri?

Apokalypse nå - eller aldri? (ttv)

NRK2 tirsdag 9. januar kl 20.10
Apokalypse nå - eller aldri?

Avslører profetier

Dommedagsprofetier har til alle tider skapt mye furore og utløst fantasi og stor skapertrang, men også kalt på negative krefter. Flere trekk i dagens samfunn bærer i seg budskap om katastrofer og dommedag. Har slike profetier gått i oppfyllelse før, og vil de gå i oppfyllelse nå?

Hopiindianerne i det nordlige Arizona i USA mener at deres forfedre er overlevende fra en tidligere, global naturkatastrofe. I kveldens program avslører de profetier på tusen år gamle godt bevarte stentavler til resten av verden.

For omlag fem milliarder år siden svevde planeten Jorden som en livløs kule gjennom himmelrommet. Det tok nesten en milliard år før liv oppstod, og ifølge den etablerte vitenskap har menneskeheten og sivilisasjonen kun eksistert i noen få hundre tusenår. Men hvor meget vet vi om vår egen fortid? Dokumentaren fører oss inn i mytologiens gåtefulle univers og leter etter svar på noen av livets helt store spørsmål. Hvor kommer vi fra, og hvor er vi på vei?

Historien har lært oss om kulturer som har vokst og blomstret, for så igjen å forsvinne helt. Noen kulturer har etterlatt seg beretninger om katastrofer som tilintetgjorde dem. Vil den samme skjebnen ramme oss? Vil Jorden ende opp som en gold planet, der alt liv er utslettet av kjernefysiske våpen, jordskjelv eller oversvømmelser? Har det hendt før? Vil det hende igjen, som fortidens profeter har spådd, eller er det fremdeles håp for oss alle?

Adoptert av hopiindianerne
Dokumentaren følger noen av sporene som våre forgjengere etterlot seg med tanke på å få et fornuftig svar fra dagens religiøse ledere, vitenskapsmenn og filosofer. Vi møter blant andre Charles Lawrence som hoppet av en lovende karriere som forretningsmann i New York for 25 år siden, for å bli adoptert av den gamle hopiindianerkvinnen Carolyn Twanyama.

Hopiindianerne, som er den mest isolerte gruppen blant puebloindianerne, holder til i det nordlige Arizona i USA. De mener at deres forfedre var overlevende fra en høyt utviklet sivilisasjon som ble utslettet etter en global oversvømmelse. En legende forteller at hhopiindianerne var de første som kom til Amerika. Da profeten Marsaaw viste seg for dem for første gang i år 1100, fortalte han dem at de var et utvalgt folk. Før han forlot jorden, ga han dem noen stentavler som med tegninger og symboler beskriver menneskehetens historie og fremtid.

Gjennom de neste tusenår har Hopiinidanerne bevart de gamle tavlene som sitt aller helligste klenodium. Det er først i et nytt årtusen at de vil avsløre profetiene på tavlene, som blant annet advarer menneskene mot en voldelig og materialistisk livsstil.

NRK2 tirsdag kl 20.10
Sendt NRK1 5.2.00

Dansk dokumentar fra TV 2
Regi: Bente Milton
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123


Bilder
1. I kveldens dokumentar vil hopiindianerne avsløre profetier på tusenårige godt bevarte stentavler.
2. Vil Jorden ende opp som en gold planet, der alt liv er utslettet av kjernefysiske våpen , jordskjelv eller oversvømmelser?
3. Den store tempelpyramiden, El Castillo i Mexico. Fire trapper, hver på 91 trinn , fører opp til solguden Kukulkans tempel.