Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. oktober 2001 kl 19.45 Soria Moria

Uventet besøk

Kent André (Mads Jørgensen) og Inga-Lill (Bab Christensen) får et uventet besøk (NRK-foto: Ole Kaland)
Kent André (Mads Jørgensen) og Inga-Lill (Bab Christensen) får et uventet besøk (NRK-foto: Ole Kaland)
Ragnhild kom i forrige episode endelig hjem fra sykehuset, og Håvard lagde en stor fest for henne. Biri var sikker på at Siljes barn kunne være hans og forsøkte å overtale henne til å ta abort. Silje tok en alvorsprat med Ragnhild og fikk plutselig et annet perspektiv på situasjonen sin.

I søndagens episode får Kent André seg en overraskelse. Faren hans, Sverre, kommer på uventet besøk. Sverre har store planer for bryllupet til Kent André og Silje. Det er viktig for ham å vise bygda at de er vellykkede. Men Sverre er ”tyskerunge” og har med seg en livshistorie som vekker vanskelige minner for noen. Inga Lill er overlykkelig for å se sin sønn igjen men alt det vonde fra etterkrigstiden kommer opp igjen, og det ender med konfrontasjoner.

Om serien
Dramaserien Soria Moria går i høst inn i sin siste sesong på NRK1 og kan se tilbake på faste seertall på rundt en halv million hver uke. Den karakterbaserte familieserien er inspirert av Kittelsens trolske landskap og tar utgangspunkt i det norske, mystiske og eventyrlige. Sammensatte personligheter med hver sin historie danner utgangspunkt for handlingen.

Kråkeslottet Soria Moria heter i virkeligheten Villa Fredheim og ligger ved Krøderen i Buskerud. Huset, som rager 40 meter til værs, ble bygd på slutten av 1800-tallet og har blant annet gjort tjeneste som feriested, skole og hotell. I dag rommer det verdens eneste eventyrmuseum. Store deler av opptakene til serien er gjort utendørs under skiftende årstider ved Semsvannet i Asker, i Maridalen og i Nordmarka.

I serien har Soria Moria i mange år fungert som bygdas møteplass. Det er her alle feirer dåp, konfirmasjon og bryllup, her holdes dansemoro og sankthansfest. Stedet ble bygd av bygdas store sønn Store-Jørgen, som ble skutt av tyskerne under krigen. Siden er det drevet videre av hans yngste datter Ragnhild (Marit Østbye) og hennes mann Håvard (Ivar Nørve).

Men det er Ragnhilds nevø Lille-Erling (John Sigurd Kristensen) som har arvet Soria Moria, og han selger det til et tysk firma som vil bruke stedet som jaktslott for sine forbindelser. Dermed føler Ragnhild og Håvard at hele deres livsverk er truet.

Hver episode er på 45 minutter og rommer en avsluttet historie, selv om det er visse tråder som følges gjennom hele serien.

Den symfoniske musikken er spesialskrevet av Egil Monn-Iversen og blir framført av Kringkastingsorkestret.

Egenprodusert dramaserie
Skuespillere: Henrik Mestad, Erik Nøst Odland, Ivar Nørve, Marit Østbye, Anne Ryg, Tuva Norum, Per Christian Ellefsen, Tove Heyerdahl, Mads Jørgensen, Bab Christensen, John Sigurd Kristensen, Sverre Solberg og Tone Danielsen
Idé og opplegg: Jesper Halle, Andreas Markusson og Bitte Monn-Iversen
Manus: Jesper Halle, Andreas Markusson, Peder Udnæs, Bror Hagemann, og Nils Fredrik Dahl
Regi: Petter Fastvold, Christian Brym, Eli Skolmen Ryg, Berit Nesheim, Per Bronken, Tor M. Tørstad og Sirin Eide
Prosjektleder: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt:Elisabeth Burø, 23 04 98 41

Bilde
Kent André (Mads Jørgensen) og Inga-Lill (Bab Christensen) får et uventet besøk (NRK-foto: Ole Kaland)