Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. august 2005 kl 19.30 Fremmed i Europa: Sverige

Klassereise i Sverige

Jabar Amin er godt etablert som politiker og samfunnsdebattant i Sverige. (Foto: UR)
Jabar Amin er godt etablert som politiker og samfunnsdebattant i Sverige. (Foto: UR)
Den kurdiske arbeidersønnen Jabar Amin forlot Saddam Husseins Irak i 1981 og har funnet et bedre liv og en høyere status i Sverige. Det velutdannede irakiske ekteparet Kholud og Syrwan Haleal-Zangana møtte derimot en annen virkelighet da de ankom sitt nye hjemland ti år senere.

Jabar Amin snakker svensk nesten uten aksent, har fått seg en utdanning innen matematikk og samfunnsfag og er en aktiv del av det svenske samfunnet som politiker. I 2004 var han en av kandidatene for miljøpartiet til en plass i EU-parlamentet, og fikk over 4000 stemmer.

Politiker og samfunnsdebattant
- Det var gøy at så mange svensker ville stemme på meg, og enda morsommere hadde det vært hvis flere hadde stemt slik at jeg, en arbeidersønn fra Kurdistan, hadde blitt Sveriges representant i EU-parlamentet, sier Jabar. Etter tjue år i Sverige er han godt etablert både som politiker og samfunnsdebattant.

Arbeidsledighet
Irakiske Kholud og Syrwan kom til et flyktningemottak i Skåne på begynnelsen av 90-tallet. Der gledet de seg til å starte et nytt liv i Sverige, samtidig som de også ventet sitt første barn, sønnen Rano. De to tidligere geriljasoldatene hadde gode utdanninger i økonomi og agronomi, men nå har år med arbeidsledighet fjernet det meste av optimismen. Fra en bakgrunn som intellektuelle med høy status i hjemlandet, føler de seg nå isolert og uten mulighet til å få brukt utdanningen sin.

Om serien
Seks dokumentarer produsert i seks forskjellige europeiske land forteller noe av historien om innvandringen til Europa.

De seks dokumentarene blir sendt hver dag kl 19.30 på NRK2 fra og med søndag 7. august og frem til fredag 12. august. Dokumentarserien forteller historien om somaliere i Danmark, ingermanlendinger i Finland, brasilianere i Portugal, irakere i Sverige, molukker i Nederland og vietnamesiske båtflyktninger i Norge.

Europeisk dokumentarserie i seks deler (2004)
Samproduksjon fra EBU
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252