Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. april 2007 kl 22.30 Migrapolis: Ikke helt A4

Andres barn

Abdellah og Benedikte Jaougon med sønnen, og Benediktes sønn Aime Tshimbila (Foto: NRK)
Abdellah og Benedikte Jaougon med sønnen, og Benediktes sønn Aime Tshimbila (Foto: NRK)
Ukas Migrapolis forteller om foreldre og besteforeldre som tar seg av barn som i utgangspunktet ikke er deres.

Benedikte og Abdellah Jaougon hadde begge barn fra tidligere ekteskap før de ble sammen. Nå har de også en liten gutt felles.

- Den onde stemor er en forestilling mange mennesker har over hele verden. Det er noe spesielt med det å ta seg av en annen manns barn, sier Benedikte om det å være stemor til Abdellahs barn. - Den største utfordringen er at de skal akseptere meg. Man blir fort en trussel, sier hun. Benedikte vil at Abdellahs barn skal se henne som den hun er, og ikke som konen til pappa eller mammaen til Aime, hennes sønn fra det forrige ekteskapet.

Fosterforeldre
Verken Alf eller Jorunn Barry hadde aldri planlagt å bli fosterforeldre. Men så fikk Jorunn jobb på Kristiansand fosterhjemstjeneste. Der traff hun en gutt som skulle bo hos dem i tre måneder. - Det ble mange år, forteller Jorunn.

Første juledag ringte hun mannen sin, og fortalte om enda en gutt som ikke hadde noe sted å bo. – Jeg har lyst til at han skal komme hjem til oss. Institusjonen har ikke plass, sa hun på telefon, forteller Alf.

Det viste seg at gutten hadde en del søsken i tillegg. Nå har Alf og Jorunn sju barn til sammen.

Sju barnebarn
Ulla og Rolf Løvstrøm hadde ingen barn. Nå har de sju barnebarn, fem fra Burundi og to fra Vietnam. Og foreldrene til barna fungerer som Ulla og Rolfs egne voksne barn.

En sterk historie
Da Gloriose Nduwimanas mann ble henrettet av regjeringen i Burundi, ble hun alene med deres to barn. I tillegg tar hun seg av barna til broren og svigerinnen, som også ble drept. – Det er kjærlighet som har knyttet oss sammen. Jeg kan si tunge ting til dem, og gråte sammen med dem. I tillegg er de veldig viktig for mine egne barna, forteller Gloriose.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no