Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. februar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Stjålet kunst

Programleder Marte Spurkland med Gunnar Sørensen, direktør ved Munch-museet. (Foto: NRK)
Programleder Marte Spurkland med Gunnar Sørensen, direktør ved Munch-museet. (Foto: NRK)
Safari belyser det svarte kunstmarkedet, treffer en "superarkitekt" og møter en kunstner som fester sjelslivet til filmlerretet.

Private samlere, museer og gallerier verden over robbes daglig for verdifulle kunstgjenstander. Sjelden kommer stjålet kunst tilbake til den rettmessige eieren. Eksperter anslår at den svarte kunsthandelen årlig omsetter for flere hundre millioner dollar.

Tyveriet av "Skrik" fra Munch-museet på Tøyen i fjor er det mest spektakulære eksempelet på kunsttyveri Norge hittil har opplevd. I tillegg finnes det mange små tyverier som fort blir glemt. Et av dem er fra 1981 da Metropolitian Museum i New York "somlet bort" et 1000 år gammelt seletøybeslag fra vikingsamlingen som de hadde lånt fra Norge.

The Art Loss Register i London er verdens største database for stjålet kunst og antikviteter. De har oversikt over 160 000 stjålne kunstgjenstander i sine registre. Programleder Marte Spurkland besøker databasen i London, der hun ser på noen av de mest spektakulære kunsttyveriene.

Arkitektkjempen Kjell Lund
Arkitekt Kjell Lund har vakt internasjonal oppsikt for sine kirker og klostre. Ikke minst for St. Hallvard kirke og kloster, som han tegnet sammen med sin partner Nils Slaatto. Bygget er bejublet av arkitektkolleger og anses som et bygningskulturelt ikon. Sven-Erik Helgesen ser tilbake på den nå 77 år gamle Kjell Lunds liv og virke.

Positiv kunst
Etter katastrofen i Sørøst-Asia opplever mange at det er vanskelig å se fremover. Kanskje kan kunst være til hjelp?

Nederlandske Marijke van Warmerdam presenteres grundig for norsk publikum for første gang til våren. Hun er kjent for installasjoner innen film, fotografi og skulptur. Charlotte Thiis Evensen snakker med Marijke van Warmerdam om det positive budskapet i hennes kunst.

"Munchs barnebarn"
Maleren Trude Semb rendyrker sitt ekspresjonistiske utrykk. Dansk presse har omtalt henne som "Edvard Munchs barnebarn". Hun er representert ved gallerier i New York, Berlin, London, Paris, Warszawa og København. Mer om kunstneren i kveldens Safari.

Maleriskolen – episode 5
I Safaris maleriskole viser vi denne gang hvordan god maling blir til. Forrige episode handlet om pigment. Men pigment alene er ikke nok, det trengs også bindemiddel.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79