Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. juli 2001 kl 22.00 Dok22 - Når bygninger raser: For stort, for tungt

Overbelastning

Kjøpesenteret Sampoong i Seoul, Sør-Korea kollapset i 1995 – den største bygningskatastrofen i vår tid. 500 døde.
Kjøpesenteret Sampoong i Seoul, Sør-Korea kollapset i 1995 – den største bygningskatastrofen i vår tid. 500 døde.
I vår tid har byggekunsten gått nye veier. Det finnes nesten ikke grenser for hvilke byggverk som kan skapes av glass, stål og betong. Hvert år oppstår nye teknikker, og når det gjelder teknologi er overmot den største faren. I dette siste programmet i serien skal vi besøke et kjøpesenter i Seoul i Sør-Korea, flyplassen Heathrow i London, et hotell i Kansas City og en byggeplass i Bridgeport, Connecticut.

Sør-Korea har i de siste 20 årene opplevd den største økonomiske suksessen verden har sett. Nye bygninger med ny design dukket opp som paddehatter. Kjøpesenteret Sampoong i Seoul var en slik bygning. Den var opprinnelig bygget i fire etasjer, men et år etter at bygget sto ferdig ble det bygget en femte etasje på bygget. I denne øverste etasjen var det restaurant, og på taket var air condition-anlegget plassert. Dette anlegget laget imidlertid så mye bråk at det ble flyttet til et annet sted på taket.

29. juni 1995 merket kjøkkenet i femte etasje både bråk og vibrasjon fra air condition-anlegget. Klokka fire den ettermiddagen ble det bestemt å stenge hele femte etasje. Men resten av kjøpesenteret var åpent. Ingen visste at Sampoong var på grensen til katastrofe. Det tok 30 sekunder for de fire etasjene å rase ned i kjelleren. 500 ble drept i verdens verste byngingskatastrofe. En ung jente lå 17 dager i ruinene før hun ble funnet. Hun forteller sin historie i programmet.

I 1994 ble det besluttet å bygge en tunnel under flyplassen Heathrow i London. En ny teknikk skulle benyttes, den såkalte ”New Austrian Tunnel Building”. Det nye var at arbeiderne skulle benytte leire som ”forarbeid”, før de brukte andre materialer. Egentlig, skulle det vise seg, var dette ikke noe annet enn en oppskrift på katastrofe. Etter hvert begynte taket på tunnelen å gi etter, og til slutt raste alt sammen. Ingen ble skadet, men hullet sto som en pinlig påminnelse om faren ved å bruke nye teknikker i ukjente omgivelser.

Å danse foxtrot har vel aldri tatt livet av noen, skulle en tro. Men ekteparet Walter og Shirley i Kansas City, USA, var nær ved å miste livet på dansegulvet en ettermiddag i 1981. Paret elsket å danse, og satte stor pris på at Hyatt hotel satte i gang såkalte ”te-danser”. Denne spesielle ettermiddagen ble det arrangert en dansekonkurranse, og det var nesten 1000 mennesker til stede. For mange skulle det bli deres siste dans.

Hotellets lobby var innrettet med gangveier i flere etasjer langs veggene, såkalte ”skywalks”. Her sto mange og så på danserne på gulvet, blant andre Walter og Shirley som følte at de ikke var flinke nok til være med i konkurransen. Mens de sto her, merket de et stort smell, og så raste to av gangveiene ned på dansegulvet. 114 mennesker døde. Walter og Shirley ble skadet. Det tok tre timer å få dem løs. Hele USA var sjokkert over katastrofen, men både hotelledelsen, entreprenøren og arkitekten nektet straffeskyld. Det måtte det reneste detektivarbeid til for å avsløre hva som virkelig hadde hendt.

Som alle vet er faren for å bli skadet under bygging til stede for alle arbeidere, særlig er fart og fare noe som henger sammen. I Bridgeport, Connecticut skulle et nytt kontorsenter bygges i 1987. En vanlig byggemetode er å bygge reisverket først, men en ny teknikk var å heise opp gulvene først. Arbeiderne syntes dette virket tryggere enn den tradisjonelle metoden, og gikk i gang. Håndverkerne jobbet på de nedre etasjene, mens bygningsarbeiderne fortsatte over dem. 23. april 1987 hørte Don Molesky et stort smell – og så kollapset bygningen. Ti etasjer ble til en haug med skrot. 28 døde, 30 ble alvorlig skadd. Bygningsfirmaet ble holdt ansvarlig, og måtte betale fem millioner dollar.

Vitenskapen om byggekunst når nye høyder i vår tid. Men selv om vi retter blikket mot stjernene, er det viktig å ha beina på jorda.

Britisk produksjon, Channel 4
Originaltittel: ”Why Buildings Fall Down”, ep. 4: “Overload”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Kjøpesenteret Sampoong i Seoul, Sør-Korea kollapset i 1995 – den største bygningskatastrofen i vår tid. 500 døde.