Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. desember 2000 kl 22.00 Tomas Lopez lever

Tomas Lopez lever (t)


NRK1 torsdag 14. desember kl 22.00
Tomas Lopez lever

En flyktning krysser sine spor

FNs flyktningekommisjon, UNHCR, har 50-års jubileum i dag. I den anledning viser NRK1 en film om mayaindianeren Tomas Lopez, som bor i fiskeværet Myken på Helgeland. Han vokste opp i Guatemala under borgerkrigen, og i kveldens film krysser han sine spor.

Dag Hoels film er en dramatisk historie som handler om å flykte fra seg selv. Det er historien om realitetene bak det å leve som flyktning og frykte for sitt liv, og det å bygge opp en ny tilværelse under nye kulturelle forutsetninger.

Tomas er mayaindianer fra Guatemala. Da han var barn, drev kampen om jorda landet ut i borgerkrig. Faren til Tomas talte indianernes sak, og familien ble tvunget på flukt sammen med hundretusener av indianere. De levde med skjult identitet, mens militære dødsskvadroner massakrerte hele bygdesamfunn.

Et liv i redsel
Tomas ble senere bofast på Myken, et øysamfunn under Polarsirkelen, langt ute i havet. Med borgerkrigen og hatet mot indianerne som bakteppe, reiser han tilbake til skogene i Guatemala, hvor hans folk ble myrdet. Han forteller om å leve med redsel, om ikke å våge og være seg selv og om å avsky sin mor fordi hun er indianer.

I sterk kontrast til det fysiske og mentale kaoset i Guatemala er livet og den nakne naturen på fiskeværet Myken. Her bor Tomas sammen med 20 gjenstridige øyboere. Han har stiftet familie og jobber for Meteorologisk institutt. Han lever godt og er takknemlig for livet og gjestfriheten langt nord i Norge.


NRK1 torsdag kl 22.00

Norsk dokumentar ved Dag Hoel/Exponor
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no
og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
I anledning av at FNs flyktningekommisjon fyller 50 år, viser NRK1 en film om mayaindianeren Tomas Lopez, som bor i fiskeværet Myken på Helgeland. (Foto: Exponor).