Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. juli 1999 kl 19.30 Reisen til Svalbard

Reisen til Svalbard (ttv)


NRK2 mandag 26. juli kl 19.30
Reisen til Svalbard (1:3)

Fangstmannens Svalbard

Den reisende danske reporteren Søren Ryge Petersen har tatt tv-seere med på spennende utflukter før, blant annet til Kina. Men denne ekspedisjonen til Svalbard hadde aldri kommet i stand dersom han ikke hadde fått med seg den tidligere norske fangstmannen Per som guide.
Hvis noen for fem år siden hadde spurt Søren Ryge Petersen om han kunne tenke seg å reise til Svalbard for å lage fjernsynsprogram, ville han bare ha ristet på hodet. Det var ikke en tanke som virket forlokkende på ham. Altfor langt mot nord, altfor kaldt og altfor øde.

Skjebnen het Per
Men skjebnen ville det annerledes. Skjebnen het Per. Søren Ryge Petersen møtte ham da han var i Norge for å filme \"Dragens vinger\", om de gamle, norske skipene som seilte til Shetland med seil av ullstoff. Seilene var laget av Amy, og Per var Amys mann.
- Per var fantastisk, for han kunne alt, forteller en begeistret Søren Ryge Petersen. - Han var umåtelig vennlig, og dertil vakker og sjarmerende. Og så snakket han hele tiden om Svalbard fordi han i sine unge år hadde vært fangstmann der. Han tok fram en bok, slo opp på et stort flyfoto av snø og is og mer snø og is, pekte på en lite prikk i snø en og sa: \"Der overvintret jeg i 1964-65 og fanget 120 isbjørner. Og så var han en ypperlig forteller!
- Det var spennende som en guttebok, forteller Søren Ryge Petersen.
- En overvintring betydde at man ble satt i land på den mest øde øya i verden i august måned og hentet et år senere. To mann levde et helt år alene i dette ufattelige øde og mørke landet. Men de elsket det, slår en forundret Søren Ryge Petersen fast.

Gjensyn med Svalbard
Det varte ikke lenge før Søren Ryge spurte Per om han hadde lyst til å dra tilbake til sitt elskede Svalbard, og om han selv kunne bli med og lage et tv-program. Per ble glad for tilbudet og sa ja, på den betingelse at han fikk ta med seg sin 14 år gamle sønn.
Og slik gikk det til at et tv-team fra dansk fjernsyn med Søren Ryge Petersen i spissen i 1997 dro til Norge. Turen starter hjemme hos Per som har et bortgjemt og spennende hus fullt av praktiske hjelpemidler, og her blir det første programmet tatt opp. Det er ikke vanskelig å forstå at det er nettopp en slik oppfinnsom mann det danske tv-teamet vil ha med seg på sin Svalbardtur. Etter denne presentasjonen legger de ut på ferden mot det kalde nord. Etter 36 timers seilas er de framme ved målet, Halvmåneøya, der Per overvintret.
- Det ble to programmer med bilder fra Longyearbyen, fra den fantastiske naturen med breer og hvalrosser, fra livet ombord i båten og ikke minst fra besøket på Halvmåneøya, forteller Søren Ryge Petersen. Men han understreker at Per er hovedpersonen.
- Han tok oss med hit opp for å vise og fortelle. Han kunne berette om fangstlivet i timevis. Han var en makeløs forteller, slår en imponert Søren Ryge Petersen fast.

NRK2 mandag kl 19.30
NRK2 tirsdag kl 19.30
NRK2 onsdag kl 19.30

Bilde (elektronisk via NTB, Data-tv/Internett)
Søren Ryge Petersen søker igjen ut i villmarken. Denne gangen går turen til Svalbard med en tidligere norsk fangstmann som guide. (Foto: Egon Rix, DR)

Dansk dokumentarserie i tre deler fra DR TV (1998)
Reisende reporter: Søren Ryge Petersen
Tidligere sendt NRK1 24, 25, 26 des. 1998
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41