Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 1. august 2003 kl 19.30 Pattedyrenes verden

Mennesket – et pattedyr

Kalaharibuskmennene jager antiloper til fots til dyret blir utmattet. (Foto: BBC)
Kalaharibuskmennene jager antiloper til fots til dyret blir utmattet. (Foto: BBC)
Menneskene er tilsynelatende unike blant pattedyrene. Vi bor i enorme byer, vi går oppreist på to bein og vi har språk. Men hvor langt har vi egentlig kommet fra vår opprinnelig herkomst?

For å få svar på en del slike spørsmål reiser David Attenborough fra byjungelen tilbake til den ekte jungelen der apene lever. I skogene på øya Borneo møter Attenborough en bemerkelsesverdig orangutang som har lært å ro og vaske klær, bare ved å etterape mennesker.

Menneskene er forskjellig fra apene fordi vi går på to bein – eller er vi egentlig det? Attenborough vasser gjennom vannet sammen med en gruppe sjimpanser som gir oss et unikt innblikk i vår fortid.

Ifølge Attenborough er det bare fire mennesker på jorden som kan sprenge en antilope ved å jage den til fots. Det er Kalahari-buskmennene som bruker en form for "utholdenhetsjakt" som binder det moderne mennesket til urmennesket.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir David Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir David Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364