Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. november 2004 kl 23.15 Winter: Dans med en engel

Gjensyn med svensk krimsuksess

Johan Gry spiller tittelrollen i tv-serien etter Åke Edwardsons bøker om kriminaletterforskeren Erik Winter. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
Johan Gry spiller tittelrollen i tv-serien etter Åke Edwardsons bøker om kriminaletterforskeren Erik Winter. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
Fire søndager fremover samt to dager i romjulen blir det gjensyn med "Winter", med den stilige kriminaletterforskeren Erik Winter som hovedperson. Serien er tidenes mest sette kriminalserie fra Sveriges Television.

Den svenske suksessforfatteren Åke Edwardsons tre første bøker om Erik Winter ligger til grunn for serien, som er på seks timelange avsnitt – to per bok. Den var en av årets mest omtalte svenske dramaproduksjoner i 2001, og antall seere på premieren, 1755.000, slo alle tidligere krimrekorder i SVT.

Åke Edvardsens bøker er blitt tildelt en rekke priser i hjemlandet. Blant annet ble "Dans med en engel" kåret til årets beste krim i 1997. Den er også oversatt til 11 språk.

Flott ungkar
Erik Winter, som blir spilt av Johan Gry, er 37 år, ungkar og bor i Göteborg. Han er en flott kar i dyre dresser, lytter helst til jazz og lager italiensk mat. Han har ingen alkoholproblemer, heller ikke er han kynisk og desillusjonert som så mange krimhelter. Han er en mann med selvinnsikt og innlevelse overfor de skjebnene han møter i jobben. Derimot har han et noe komplisert forhold til kvinner.

I den første historien, "Dans med en engel" blir en ung mann funnet myrdet på et billig hotellrom i London. Like etter skjer et lignende mord i Göteborg. Etter de blodige fotsporene å dømme, har en makaber dans funnet sted i rommet.

For kriminalbetjent Erik Winther og hans medarbeidere blir dette innledningen til en av de vanskeligste sakene de noen gang har hatt hånd om. I rollen som Winters britiske kollega møter vi filmstjernen Liam Neeson i disse to episodene.

De to neste historiene heter "Rop fra lang avstand", der en ung mor blir myrdet, og "Sol og skygge", der det dreier seg om et djevelsk dobbeltmord. "Sol og skygge" sendes 29. og 30. desember.

Winters team
Bertil Ringmar (Krister Henriksson) er ringreven på laget, og en trygg bjelke for Winter. Han er gift og har voksne barn.

Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er Winters mest temperamentsfulle medarbeider. Privat lever han alene etter en skilsmisse og er ganske frustrert over tilværelsen.

Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) er Halders rake motpol, samtidig som de to er mer opptatt av hverandre enn de er villige til å innrømme. Med sin klarsynte og provoserende holdning bringer hun stadig etterforskningen framover i vanskelige saker.

Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er den yngste på Winters team. Han er nokså usikker både i jobben og privat, noe som av og til får ham til å ta initiativ han ikke burde ha tatt. Privat lever han sammen med Martina og venter sitt første barn i begynnelsen av serien.

Sentral i serien er også legen Angela (Ulricha Johnson), som Winter har et forhold til uten at han helt er villig til å forplikte seg.

Om Johan Gry
Johan Gry var 38 år da serien ble innspilt, og arbeider som skuespiller ved Göteborgs Stadsteater. Tidligere har han blant annet medvirket i den prisbelønte serien "Hammarkullen", men rollen som Erik Winter er hans første store rolle i film- og tv-sammenheng. Han er sønn av skuespilleren Alf Nilsson.

Svensk kriminalserie etter Åke Edwardsons bøker
Originaltittel: Kommissarie Winter
Produksjon: SVT Drama i Göteborg (2001)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene: Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Ulricha Johnson m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99