Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2002 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Piper fra hele verden

Peter Jul Hansen og Kjell Fuglehaug prøver langpiper. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
Peter Jul Hansen og Kjell Fuglehaug prøver langpiper. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
Peter Jul Hansen fra Fredrikstad fikk sin førte pipe som 14- åring av sin bestefar, og har siden samlet på piper fra hele verden. De er i alle mulige variasjoner, fra spaserstokker til hasjpiper. - Det er variasjonene som er viktig for meg som samler, ikke mengden, sier Jul Hansen.

Ellen Ørnes er som vanlig på plass i Antikvitetskroken, og i kveld skal hun blant annet vise oss eksempel på at en antikvitet ikke nødvendigvis er så gammel som den ser ut. Hun har tatt med seg en annbeholder i kobber med rik håndlaget dekor. Beholderen er merket med årstallet 1681, men Ellen er temmelig sikker på at den må ha vært laget på 1800 tallet.

Ellen Ørnes sin moderne antikvitet i kveld er et eksemplar av maurenstolen som er designet av møbeldesigner Arne Jacobsen.

I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode i kveld lage høne i vin, og Veslemøy og Sven framfører blant annet sangen ”Som eg drøymer” som er Bjørn Endreson sin norske versjon av ”La Vie en Rose” – en av Edith Piafs sine store slagere.

Høne
1 høne
2 ss smør
3 – 4 dl hvitvin
salt og pepper
4 – 5 nelliker
2 – 3 muskatblommer
1 kvist timian
1 stor løk
2 dl fløte

Skjær den rensete, skylte og tørkede hønen i passe stykker. Smelt smør i en gryte og la hønsebitene surre i det i ca. 3 – 4 min (må ikke bli brune).
Hell vin i gryta. Ha i litt pepper, salt, nellik, muskatblomme og timian , oppskåret løk og la trekke til hønen er mør.
Hell av og sil kraften fra gryten og spe den med buljong (se oppskrift).
Tilsett 2 dl fløte. Jevnes med smør og mel. Smakes til med salt og pepper
Serveres med løken , poteter og evnt. salat

Buljong
Skroget til hønen
20 g sellerirot
1 gulrot
1 liten løk
2 laurbærblad

Skroget og grønnsakene has opp i vann og kokes i ca 1 ½ time.
Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23047853 / 90775758

Bilde
1 Peter Jul Hansen og Kjell Fuglehaug prøver langpiper. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
2 Gerd og Frode med høna til kveldens spesialitet. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
3 Høne i vin (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)