Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. desember 2013 kl 20.55 Atelieret: Håkon Bleken

Stadig på barrikadene


Håkon Bleken er en av de virkelige nestorer innen norsk samtidsmaleri. Tidlig på 1970-tallet fikk han sitt gjennombrudd med kulltegninger der han tegnet et nådeløst og nakent bilde av menneskets mentale og eksistensielle tilstand i en brutal verden.

Håkon Bleken har stadig vært på barrikadene – både for kunsten og kunstnernes vilkår og for rettferdighet og mental kraft i den moderne verden.

Ingen norsk kunstner i vår tid har vært en så aktiv samfunnsdebattant som Bleken, og ennå i dag, midt i 80-årene, er han kunstneriske tilstede med hyppige utstillinger.

Om serien
Kunstnerne vi møter i denne nye serien har gjennom flere tiår satt sitt preg på norsk billedkunst og samfunnsliv. De fleste av dem sto på barrikadene i 60- og 70-åren. I dag har de et etablert uttrykk, dog stadig i forandring og nyutvikling. For de har slett ikke lagt bort penselen, disse godt modne kunstnerne som fortsatt er samfunnsengasjerte.

NRK møter dem hjemme i deres eget atelier hvor de er i fullt arbeid. Der får de også «møte seg selv i døra» - ved at de ser og kommenterer sitt eget nærvær i utdrag fra NRKs rikholdige arkiv fra tidlige, ofte opprørske år.

Kunstnerne er Willibald Storn, Inger Sitter, Oddvar Torsheim, Håkon Bleken, Rolf Groven og Irma Salo Jæger.


Egenproduksjon 2013
Programansvarlig: Sverre Krüger
Prosjektleder: Henning Skjæret, 95031931
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00