Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. november 2010 kl 22.30 Solsystemets mysterium

Om stjerner og planeter


I tusenvis av år har mennesket vært fascinert av stjernene. NRK2 starter i kveld en britisk serie i fem deler om verdensrommet. Bli med på en reise og oppdag underverkene med dine egne øyne. Det blir spektakulært!

Serien viser oss hvor skrekkinngytende vakkert vårt solsystem er: gigantiske isfontener som rager mer enn 100 km i været, et hav gjemt under en tykk isskorpe og enorme vulkaner som får Mount Everest til å se ut som en liten knaus.

Å gjøre denne serien mulig bygger på vår tids vitenskapelige erfaringer, og bildene kommer fra satellitter som befinner seg i rommet, og fra enorme teleskoper som konstant observerer verden utenfor vår ørlille klode.

I de fem episodene undersøker programlederen hvordan vi har utvidet vår egen horisont etter å ha fått kunnskap om disse fenomenene som til nå har vært utenfor rekkevidde. Menneskeheten vet mer nå om planetene, månene og hvordan naturkreftene skapte orden i kaoset.

Solens imperium.
I det første programmet utforsker professor Brian Cox solens kraft. I India er han vitne til en total solformørkelse, i Norge observerer han nordlyset. Solvindene skaper blendene lys på flere andre planeter enn jorden.

Professoren tar kontakt med Voyager, satellitten som har befunnet seg i verdensrommet i 30 år. Nå svever den fjorten billioner kilometer unna. Instrumentene ombord har akkurat registrert at solvindene stadig blir svakere. Cox forklarer hvordan solvindene og den sterke gravitasjonskraften solen har, virker inn på vår klode og hele solsystemet.

Britisk dokumentarserie fra 2010
Produksjon: BBC og Science Channel
Orginal tittel: Wonders of the Solar System
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice